Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Most považuje rozpočet za iluzórny

Predseda strany Most Béla Bugár
Predseda strany Most Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd považuje návrh štátneho rozpočtu na rok 2010 za iluzórny. "Výdavky štátneho rozpočtu odzrkadľujú skôr hospodársky rast, nie reálny stav, ktorým je hospodárska kríza," povedal hovorca strany Peter Horváth.

Vláda sa v záujme dosiahnutia pozitívneho volebného výsledku nebráni podľa strany Most-Híd „ukradnúť budúcnosť mladým.“ Tým, že tento návrh rozpočtu zvyšuje zadlženosť, vytvára priestor na zvyšovanie nezamestnanosti a zadlžuje všetkých. "Vláda tiež vytvára priestor na to, aby mohla pokračovať v tendroch a kauzách ako Tipos, emisie, nástenkový tender, rozkradnutie štátnych lesov a podobne," dodal Horváth.

Strana Most-Híd by za rozumnejšie považovala namiesto vytvárania ilúzie bohatého štátu pozrieť sa pravde do očí a pri zostavovaní štátneho rozpočtu znížiť výdavky na štátnu správu, razantnejšie šetrenie vlády, vytváranie lepšieho podnikateľského prostredia v záujme zastavenia rastu nezamestnanosti, zvýšenie využiteľnosti a čerpania eurofondov a podporu znalostnej ekonomiky. "Rozpočet v tejto podobe škodí Slovenskej republike a háji len záujmy koaličných strán," uviedol Horváth.

Vláda podľa očakávaní dnes schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Návrh počíta s príjmami 12,531 mld. eur a výdavkami 16,277 mld. eur. Výdavky by tak v porovnaní s tohtoročným rozpočtom mali stúpnuť o vyše 15 %. Deficit štátneho rozpočtu na budúci rok je naprojektovaný vo výške 3,746 mld. eur, kým pre tento rok parlament odsúhlasil deficit vo výške niečo vyše jednej mld. eur. V budúcom roku sa schodok verejných financií rozpočtuje na úrovni 5,5 % výkonu ekonomiky, čo by znamenalo jeho zníženie z tohtoročného očakávaného deficitu vo výške 6,3 % hrubého domáceho produktu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu