Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Levoči otvorili druhú ženskú väznicu v krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

LEVOČA - V Levoči dnes otvorili druhú výlučne ženskú väznicu v krajine. Do zariadenia, v ktorom môže byť 97 odsúdených, už presunuli približne 70 žien. Otvorenie väznice si vynútila stúpajúca kriminalita žien, pôvodne jediná ženská väznica v Nitre už na prijatie nových väzenkýň nestačí.

Novinárom to pri otvorení väznice povedala ministerka spravodlivosti Viera Petríková. Na Slovensku je v súčasnosti odsúdených 370 žien. "Muselo dôjsť k tomu, že tu boli premiestnené niektoré odsúdené z iného zariadenia, vzhľadom na jeho preplnenosť," uviedla Petríková. Príprava väznice, kde boli doteraz muži, stála podľa Petríkovej 5000 eur (150.000 korún).

Mužskí väzni boli z Levoče premiestnení do iných väzníc. Časť žien, ktoré už do Levoče prišli, zmenu privítali, podľa niektorých sú však podmienky v budove historickej väznice horšie. "Som odtiaľto z východu, možno ma bude rodina častejšie navštevovať," povedala jedna z odsúdených žien.

"Podmienky sú horšie, väznica v Nitre bola modernejšia," uviedla iná 26-ročná žena, ktorú odsúdili za týranie blízkej osoby. Mladá žena dostala päťročný trest, z ktorého si už časť odpykala. Kapacita väznice sa po presunutí žien znížila. Podľa noriem totiž odsúdené ženy musia mať najmenej štyri metre štvorcové, muži 3,5 metra.

V každej cele, v ktorých sú väčšinou po štyri ženy, je samostatná toaleta a sprcha s teplou vodou. V levočskej väznici je nariadený stredný stupeň stráženia, ten platí aj pre sedem tamojších vrahýň. "Časť žien je však v špeciálnom režime, niektoré si totiž sami ubližujú, na nich musíme dávať väčší pozor," povedal riaditeľ zariadenia Marián Gruca.

Práca so ženami je podľa Grucu pre personál náročnejšia. Kým odsúdení muži si vzájomné konflikty dokážu vyriešiť väčšinou sami, s riešením sporov v ženských väzniciach musí pomáhať personál. Väzenie síce podľa Grucu nemá najmodernejšiu zabezpečovaciu techniku, prípadný útek zo zariadenia by bol pre ženu prakticky nemožný. Priamo z budovy väzenia naposledy utiekol odsúdený muž v roku 1997, na okno v cele neskôr umiestnili dvojitú mrežu.

Väzenkyne už však podľa Grecu požiadali, aby vnútornú mrežu zložili, okno chcú totiž umyť. Na Slovensku je v súčasnosti podľa riaditeľky Zboru väzenskej a justičnej stráže Márie Kreslovej 9800 obvinených a odsúdených. Vo väzeniach je 8200 ľudí. Okrem väzníc v Nitre a Levoči je asi 20 žien umiestnených v otvorenom liečebno-rekreačnom zariadení v Kováčovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu