Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kondómy budú vo väzniciach pre mužov aj ženy

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Boj proti vírusu HIV, spôsobujúceho smrteľné ochorenie AIDS, bude v slovenských väzniciach pokračovať aj v nasledujúcich troch rokoch.

Kondómy, ktoré bránia jeho prenosu, majú byť dostupné pre všetkých väzňov aj väzenkyne. Doteraz sa prezervatívy predávali vo väčšine väzenských obchodov, v minulosti ich mali odsúdení k dispozícii dokonca zdarma z automatov. Informovala o tom riaditeľka slovenských väzníc Mária Kreslová.

Povinnosť zabezpečiť dostupnosť kondómov vo všetkých väzniciach vyplýva z Národného programu prevencie HIV/AIDS na roky 2009 - 2012, ktorý pred časom schválila vláda. Súčasťou prevencie má byť aj poradenstvo o rizikách či možnostiach ochrany pred smrteľným vírusom.

"Zbor väzenskej a justičnej stráže zabezpečí dostupnosť kondómov vo všetkých ústavoch vrátane tých, ktoré sú určené na výkon trestu odňatia slobody žien," povedala Kreslová. Ochrana bude podľa nej bezplatná, ak na nákup kondómov dostanú peniaze. "Národný program doslovne nezaväzuje Zbor väzenskej a justičnej stráže zabezpečiť kondómy pre obvinených a odsúdených bezodplatne, zaväzuje ho len poskytnúť dostupnosť kondómov vo svojich zariadeniach," dodala.

Vládou schválený materiál predpokladá, že v nasledujúcich troch rokoch by sa malo na prevenciu každoročne použiť 33.000 eur (takmer milión korún). Z peňazí by sa mali financovať viaceré preventívne aktivity medzi užívateľmi drog či rómskou menšinou; výška sumy určenej na nákup kondómov v materiáli uvedená nie je.

Kondómy boli vo väzenských ústavoch v minulosti voľne dostupné v automatoch, ich prevádzka sa financovala z peňazí Protidrogového fondu. Šéfka slovenských väzníc však tvrdila, že klienti väzenských ústavov ich "vo veľkom počte prípadov nepoužívali na účely, na ktoré sú vyrobené, ale zneužívali ich na nedovolenú činnosť". Nedovolené aktivity bližšie nespresnila.

Súčasťou prevencie majú byť semináre a výchovné sedenia o HIV a ochorení AIDS priamo v ústavoch; vedenie väzníc v spolupráci s odborníkmi pripravuje aj letáky o vzniku, priebehu a následkoch infekcie HIV či prevencii, diagnostike a liečbe AIDS. Materiál dostane každý, vrátane tých, ktorí do ústavov nastúpia neskôr.

Vírusom HIV sa od roku 1985, kedy sa jeho výskyt začal na Slovensku sledovať, nakazilo do konca minulého roka 273 ľudí; u 51 z nich nevyliečiteľné ochorenie AIDS vypuklo. Skutočné čísla nositeľov vírusu sú však podľa odborníkov vyššie. Najčastejším spôsobom prenosu na Slovensku zostáva sexuálnym styk medzi mužmi, počet prípadov prenosu medzi mužom a ženou ale rastie. V krajine sa lieči takmer stovka ľudí s HIV/AIDS, mesačná liečba jedného pacienta stojí v priemere asi 1000 eur (30.126 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu