Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Erosa matka neuniesla, Talianovi syna vrátiť nemusí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mladá Trebišovčanka nebude musieť vrátiť takmer štvorročného syna svojmu expartnerovi do Talianska. Tomu sa totiž pred Okresným súdom Bratislava I nepodarilo dokázať, že žena dieťa uniesla bez jeho súhlasu. Súd tiež poznamenal, že malý Eros si už zvykol na Slovensku, kde žije takmer dva roky. Talian zváži odvolanie na krajský súd.

"Nemala som za preukázané, že by išlo o neoprávnené premiestnenie. Otec s tým súhlasil, vedel, že matka bude nejakú dobu žiť na území Slovenska," konštatovala sudkyňa. Keďže matka s dieťaťom, ktoré sa narodilo v Taliansku, odišla domov na východné Slovensko vlani v januári, sudkyňa uznala, že za ten čas sa škôlkar mohol s novým prostredím zžiť. Návrh muža z juhu Talianska, aby syna vrátili na základe medzinárodného dohovoru o únosoch detí, tak zamietla. O tom, kto bude dieťa vychovávať, však má rozhodnúť trebišovský súd.

Trebišovčanka pred súdom tvrdila, že Taliansko opustila pre zlé materiálne podmienky. Jej bývalý partner totiž vraj nemal stálu prácu, krátkodobo pracoval ako čašník či v súkromnej bezpečnostnej službe. Žili u jeho rodičov, pričom okrem nich im finančne pomáhala aj jej matka zo Slovenska. Do rodnej krajiny sa tiež vrátila preto, že chcela vybaviť nové meno pre svojho syna. Ten sa jej totiž narodil v čase, keď ešte bola vydatá za iného Taliana.

Otec malého Erosa uvádzal, že išlo o provizórne riešenie. Bol vraj presvedčený, že sa k nemu partnerka vráti. Návrh na súd o vrátenie syna i trestné oznámenie o únose podal až vtedy, keď mu začiatkom tohto roka poslala list, v ktorom od neho žiadala zverenie dieťaťa a výživné.

Podobný prípad riešil rovnaký súd aj v máji, keď rozhodol, že štvorročný Sergio, s ktorým vlani utiekla jeho slovenská matka do Košíc, sa má vrátiť naspäť k otcovi do Talianska. Matke sa totiž nepodarilo súdu dokázať, že Talian jej i dieťaťu ubližoval. Práve násilie je jednou z výnimiek, keď podľa európskeho dohovoru rodič nemusí dieťa vrátiť do krajiny, kde žilo. Súd tiež môže odmietnuť vydanie dieťaťa, ak od presťahovania uplynul aspoň rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu