Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mafiánsky boss Okoličány ostane vo väzbe do konca januára

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Údajný šéf košického podsvetia Róbert Okoličány by mal zostať vo väzbe do konca januára budúceho roku. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd, informoval Peter Préti zo súdu. Súd tak využil marcovú zmenu Trestného poriadku, podľa ktorej je možné obvinených z najzávažnejších trestných činov zadržiavať päť rokov a nie štyri roky, ako platilo do prijatia novely.

Pokiaľ Najvyšší súd do uplynutia väzby v januári v prípade nerozhodne, môže ju ešte predĺžiť. Ak však nepadne verdikt o Okoličányho odvolaní voči doživotnému trestu do 13. apríla 2010, údajný mafián sa dostane na slobodu.

Štvorročná lehota Okoličánymu uplynula 13. apríla, krátko predtým mu súd predĺžil väzbu do 13. októbra. O jeho odvolaní však medzitým súd nerozhodol a termín pojednávania zatiaľ nie je známy. Ministerstvo spravodlivosti navrhlo zmenu zákona práve z obáv, že niektorí údajní vrahovia, vrátane Okoličányho, by sa mohli dostať na slobodu skôr, ako sa ich prípad definitívne uzavrie.

Okoličány sa dostal na slobodu vlani v máji vďaka rozhodnutiu Ústavného súdu, ktorý skonštatoval, že bol niekoľko týždňov vo väzbe bez súdneho rozhodnutia. Podľa polície však pokračoval v trestnej činnosti, tak ho o pol roka zadržali pre výtržnosť.

Okoličányho Špeciálny súd vo februári odsúdil na doživotie za vraždy a ďalšie trestné činy, podľa súdu sa tak snažil zbaviť konkurencie. Sám údajne zavraždil v roku 2001 v kuchyni rodinného domu v obci Bara pri Trebišove Jozefa Ferenca.

Prokurátor Okoličányho skupinu považuje za jednu z najnebezpečnejších na Slovensku. Podľa súdu je gang zodpovedný aj za trestné činy ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, ublíženie na zdraví, nedovolené ozbrojovanie, vydieranie, všeobecné ohrozovanie, krádež či poškodzovanie cudzej veci.

Údajne spôsobili požiar v bytovom dome, podpálili kamión, ukradli auto, napadli a zranili jedného muža, či porozbíjali sekerami a bejzbalovými palicami hracie automaty v košických herniach. Chceli tak vraj dosiahnuť, aby ich majitelia opätovne vyplácali peniaze v prospech jednej súkromnej bezpečnostnej služby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu