Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rozpočet ide na vládu, nedohodli sa na ňom

Úrad vlády
Úrad vlády

BRATISLAVA – Ministri sa budú zaoberať najdôležitejším zákonom roka. Štátny rozpočet na rok 2010 predpokladá deficit 5,5 percenta HDP. Príjmy by mali byť 12,53 miliardy eur a výdavky 16,28 miliardy eur. Odbory, zamestnávatelia a vláda sa na ňom ale nedohodli.

Návrh štátneho rozpočtu ide na rokovanie vlády s rozporom. Odborári návrh rozpočtu vzali na vedomie. Mali však pripomienky k rastu platov. Podľa zamestnávateľov bol návrh na rokovanie tripartity predložený neskoro.

ZMOS rozpočet nepodporilo. Mestá a obce sa boja, že nebudú mať na budúci rok dosť peňazí. Rozpočet na budúci rok je sociálny a plne rešpektuje ohlásený plán fiškálnej konsolidácie. Tvrdí to premiér Robert Fico. Za takmer 2,2-miliardovým medziročným nárastom rozpočtových výdavkov štátu totiž stoja predovšetkým eurofondy.

"Napriek hlbokej hospodárskej kríze rátame s valorizáciou dôchodkov, všetkých sociálnych dávok, budú sa bonifikovať hypotéky pre mladých, vzrastie rodičovský príspevok, nadobudne účinnosť zákon, ktorý sa týka mladomanželských pôžičiek," tvrdí premiér.

Pre SNS je návrh rozpočtu uspokojivý. HZDS je spokojné s tým, koľko peňazí dostanú jeho rezorty.

Podľa opozície, rozpočet dokazuje ďalšie zadlžovanie. Nepáčia sa jej ani okolnosti za akých vznikal návrh. SMK tvrdí, že sú škandalózne a čudné.

Deficit verejných financií má byť 5,5 percenta HDP. Príjmy by mali v budúcom roku dosiahnuť 12,53 miliardy eur a výdavky 16,28 miliardy eur (490,45 miliardy Sk).

Rozpočet verejnej správy by mal v roku 2010 dosiahnuť príjmy v objeme 23,97 miliardy eura výdavky 27,68 miliardy eur.

Parlament by sa mal zákonom zaoberať už na októbrovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu