Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pokračuje zadlžovanie krajiny, tvrdí Štefanec

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec

BRATISLAVA - Rozpočet na rok 2010 je dôkazom, že pokračuje zadlžovanie krajiny. Myslí si to Ivan Štefanec z SDKÚ-DS. Ako ďalej povedal, dôkazom je nárast výdavkov o 2,2 miliardy eur, čo je o 1,5 miliardy viac, ako sa predpokladalo minulý rok.

"Klesajú príjmy, stúpajú výdavky a všetko to ide na úkor občanov Slovenska. Prehlbuje sa zadlžovanie a vytvárajú sa ďalšie dlhy, ktoré bude musieť niekto zaplatiť," tvrdí a dodáva, že čím neskôr sa príjmu opatrenia, tým budú bolestnejšie. "V rozpočte nevidím východiská z krízy, ani priority, ktoré by Slovensko posunuli ďalej. Je to len mechanické prepisovanie počtov, aj to zlé," varoval Štefanec.

Ivan Farkas z SMK nazval okolnosti za akých vznikal návrh budúcoročného rozpočtu za "škandalózne a čudné". Domnieva sa, že minister financií bude na roky 2010 a 2011 navrhovať výrazný deficit, pretože nezverejnil príjmy a chce "nafúknuť výdavkovú stránku rozpočtu" o viac ako dve miliardy eur. "S týmto nemôžeme súhlasiť, nie je to seriózne. Hazarduje s budúcnosťou Slovenska na úkor budúcich generácií," uzavrel Farkas.

Podpredseda KDH pre ekonomiku Anton Marcinčin sa zatiaľ k návrhu rozpočtu nevedel vyjadriť.

Rozpočet na budúci rok je sociálny a plne rešpektuje ohlásený plán fiškálnej konsolidácie. Tvrdí to predseda vlády Robert Fico. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, za takmer 2,2-miliardovým medziročným nárastom rozpočtových výdavkov štátu totiž stoja predovšetkým eurofondy. Ministerstvá a ďalšie orgány štátnej správy by mali mať na vlastnú spotrebu naopak oproti tomuto roku priamo zo štátneho rozpočtu menej o vyše 750 mil. eur.

Navrhovaný rozpočet, na ktorom sa podľa Fica minulý týždeň vo štvrtok dohodli aj všetci koaliční partneri, pritom plne ochraňuje ľudí a udržuje nastavené sociálne štandardy. Zachovať by sa mali aj všetky valorizácie. "Ak sa držíme filozofie, že ľudia by mali byť na prvom mieste, tak by som chcel zdôrazniť, že napriek hlbokej hospodárskej kríze rátame s valorizáciou dôchodkov, všetkých sociálnych dávok, budú sa bonifikovať hypotéky pre mladých, vzrastie rodičovský príspevok, nadobudne účinnosť zákon, ktorý sa týka mladomanželských pôžičiek," vymenúval opatrenia, s ktorými návrh rozpočtu počíta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu