Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Urbáni predpokladá, povolebnú koalíciu HZDS so Smerom

Milan Urbáni
Milan Urbáni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najmenšia vládna strana ĽS-HZDS bude po budúcoročných parlamentných voľbách v koalícii skôr so Smerom-SD premiéra Roberta Fica ako so súčasnou opozíciou.

V diskusnej relácii televízie TA3 to povedal poslanec ĽS-HZDS Milan Urbáni. Myslí si, že voličom súčasné zloženie koalície vyhovuje a úvahy o spolupráci s pravicou naopak strane vraj odoberali priaznivcov.

"Aj pre budúce voľby je väčšia perspektíva, že HZDS by mohlo byť v koalícii so Smerom," tvrdil Urbáni. Predpokladal, že Smer bude po voľbách vládnuť a rozhodujúce bude, kto s ním vytvorí kabinet.

Špekulácie o spolupráci strany Vladimíra Mečiara s pravicou vznikali predovšetkým po voľbách v roku 2006. Dnešné opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a SMK mali vtedy napriek volebnému víťazstva Ficovho Smeru-SD dosť mandátov na vytvorenie koalície s Mečiarom. Táto snaha však stroskotala na odpore kresťanských demokratov.

Smer zostáva naďalej favoritom volieb, aj keď podľa septembrovej ankety agentúry Focus jeho preferencie poklesli na 35,3 percenta. V celkovom súčte však vládne strany majú stále pred opozíciou výrazný náskok. Preferencie ĽS-HZDS v sonde Focusu dosiahli 6,1 percenta.

Vzťahy Smeru s HZDS po ostrom spore v roku 2007, keď sa pre odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) takmer rozpadla koalícia, zažívajú pokojnejšie obdobie. Obe strany vytvorili koalície vo veľkej časti krajov pred jesennými regionálnymi voľbami, naopak tretia vládna strana SNS Jána Slotu zostala často osamotená.

Politické strany necelý rok pred voľbami do parlamentu vyšli s viacerými vyhláseniami o možných povolebných koalíciách. Najväčšia opozičná strana SDKÚ-DS napríklad vylúčila akékoľvek spojenectvo so Smerom. Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová dnes v TA3 odmietla spoluprácu aj s SNS. "Je to neprijateľné, nemožné, vylúčené," tvrdila. Zástupcovia Smeru zas viackrát vyhlásili, že sú pripravení po voľbách rokovať s každým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu