Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V. Krtíš: Predal exriaditeľ nemocnicu za 100 eur?

Nemocnica vo Veľkom Krtíši
Nemocnica vo Veľkom Krtíši

VEĽKÝ KRTÍŠ - Nemocnicu vo Veľkom Krtíši v hodnote 6,64 milióna eur (asi 200 miliónov korún) predal jej bývalý riaditeľ Martin Vachula za 100 eur (3013 korún).

Obvinil ho z toho dnes nový šéf zariadenia Martin Naništa, ktorý novinárom ukázal kópiu kúpno-predajnej zmluvy. Súčasné vedenie chce kontrakt zrušiť, zablokovalo tiež návrh na vklad do katastra nehnuteľností.

"Uzavretie kúpnej zmluvy (...) sa nedá nijakým iným spôsobom pomenovať ako krádež alebo podvod," povedal Dušan Krupa, právny zástupca neziskovej organizácie, ktorá nemocnicu spravuje. Naništa dal v pondelok návrh na zrušenie žiadosti o vklad do katastra nehnuteľností, nezisková organizácia dnes podala žalobu na súd a požiadala o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by znemožnilo nakladanie s majetkom nemocnice.

Kúpnu zmluvu vraj Vachula podpísal 31. augusta. Neskôr, 17. septembra, ho správna rada odvolala, no o predaji nemocnice sa dozvedel až v pondelok Naništa po svojom vymenovaní do funkcie. Zmluva s banskobystrickou spoločnosťou Business Commercial Finance je podľa právnikov neziskovej organizácie neplatná, pretože odporuje dobrým mravom a navyše Vachula nemal právo predávať majetok vo vyššej hodnote ako 50.000 korún (asi 1659 eur).

Podľa primátora Dalibora Surkoša bola ohrozená zdravotná starostlivosť, pretože nemocnica by v prípade predaja musela vrátiť 2,15 milióna eur (65 miliónov korún), ktoré dostala z fondov EÚ. "To by viedlo ku krachu nemocnice," dodal Surkoš.

Proti novému riaditeľovi sa postavili niektorí lekári. Práve štyria primári oddelení umožnili podľa informácií zástupcov neziskovej organizácie podpísať kúpnu zmluvu a podať návrh na vklad do katastra. Primári sa totiž považujú za členov správnej rady, čo nové vedenie odmieta. Zložitý právny spor tak musí vyriešiť súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu