Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemocniciam v Topoľčanoch a v Leviciach odstavili teplú vodu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

NITRA - Regionálnym nemocniciam v Leviciach a v Topoľčanoch spoločnosť Energo-SK pre neuhradené dlhy koncom minulého týždňa opäť obmedzila dodávku teplej vody.

Zdravotnícke zariadenia čelia tomuto problému opakovane už niekoľko mesiacov a nedostatok vody provizórne riešia elektrickými ohrievačmi. ČTK to potvrdil riaditeľ nemocnice v Topoľčanoch Martin Naništa.

Liečenie pacientov však nie je obmedzením dodávok teplej vody podľa Naništu ohrozené. "Žiadnym spôsobom nedochádza k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti," povedal Naništa, ktorý zastupuje aj nemocnicu v Leviciach.

Kvalitu liečenia a dodržovanie hygienických predpisov v obidvoch nemocniciach podľa lekára Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomíra Ševčíka denne kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. "Ak by našli výsledky, ktoré nebudú v súlade so zákonom, (...) potom môžeme pozastaviť činnosť nemocnice," povedal Ševčík. Levická nemocnica už mala v minulosti zákaz operovať, keď sa v nej nakazilo z infikovaného anestetického roztoku päť ľudí.

Problémy s dodávkou energií mali zdravotnícke zariadenia v tomto roku už viackrát. Spoločnosť Energo-SK, ktorej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj, sa snažila prinútiť nemocnicu v Topoľčanoch zaplatiť dlžoby ešte vo februári. Vtedy odstavila vykurovanie administratívnej budovy. V júni zostali obidve nemocnice bez dodávok teplej vody po tom, čo sa ich dlh vyšplhal spolu na viac ako 1,1 milióna eur (asi 33 miliónov korún). Naništa však výšku dlhu v minulosti spochybnil. Nemocniciam sa nepáči ani údajne vysoká cena za dodávky energií.

V pondelok spoločnosť Energo-SK obnovila dodávku teplej vody do levickej nemocnice v čase od 6:00 do 14:00, úplná odstávka v nemocnici v Topoľčanoch podľa riaditeľa Energo-SK Dušana Valkoviča naďalej pokračuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu