Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prokuratúra prešetrí možný podvod skrachovanej SkyEurope

Lietadlo spoločnosti SkyEurope
Lietadlo spoločnosti SkyEurope

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra sa začala zaoberať podnetom pre podozrenie zo spáchania trestnej činnosti skrachovanej nízkonákladovej leteckej spoločnosti SkyEurope.

Potvrdil to generálny prokurátor Dobroslav Trnka po stredajšom zasadnutí vlády. Oznámenie podala na Generálnu prokuratúru bratislavská advokátska kancelária Bizoň&Partners, s.r.o. "Prokuratúra bude prešetrovať veci súvisiace s podozrením zo spáchania trestného činu. Prokuratúra nebude prešetrovať občiansko-právne záležitosti, pokiaľ nebudú riadne podnetované, a nebude prešetrovať ani žiadne súvislosti so Zákonníkom práce," povedal Trnka.

Trnka nekonkretizoval, či prokuratúra dostáva viacej podnetov na spoločnosť SkyEurope. Prokuratúru podľa neho zaujíma vždy prvé podanie. "Prvé podali právni zástupcovia skupiny veriteľov. Takže sa budeme zaoberať najmä prvým. A ostatné (podania), ak budú dávané, či už individuálne od občanov, ktorí sa budú cítiť okradnutí tým, že kupovali lístky po termíne, kedy sa vedelo, že služby nebudú môcť byť realizované, budú k prvému len prikladané," pokračoval Trnka.

Trnka nesúhlasi s tým, že prokuratúra postupovala veľmi zdĺhavo, pokiaľ ide o skorší podnet zamestnancov SkyEurope proti nevyplácaniu miezd. Pripomenul rozhodnutie súdu z 22. júna o ochrane SkyEurope pred veriteľmi, ktoré zamedzilo prístup ku konkurzu na určitú dobu. "Pánovi pilotovi, alebo neviem ktorému zamestnancovi nič nebránilo tomu, aby využil všetky oprávnenia v rámci Zákonníka práce a uplatňoval si svoje oprávnené nároky. Prokuratúra nie je na to, aby nahrádzala aktivity jednotlivých občanov," dodal Trnka.

Okresný súd Bratislava 1 vyhlásil konkurz na majetok SkyEurope rozhodnutím zo 4. septembra. Súd zároveň zastavil reštrukturalizačné konanie na majetok dlžníka. Ako v stredu informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak, súd vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky v lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu. Konkurz sa považuje za vyhlásený zverejnením rozhodnutia súdu v Obchodnom vestníku 9. septembra. Súd rozhodol v zmysle zákona na základe návrhu na vyhlásenie konkurzu od reštrukturalizačného správcu, keďže správca v rámci výkonu svojej funkcie zistil, že finančná a obchodná situácia dlžníka sa zmenila tak, že nemožno odôvodnene predpokladať úspešné skončenie reštrukturalizácie. Súd ustanovil za správcu dlžníka Emila Čerevku. Súd uložil správcovi povinnosť bez zbytočného odkladu informovať o vyhlásení konkurzu známych veriteľov dlžníka, ktorí majú trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch Európskej únie ako na Slovensku.

Reštrukturalizačný správca Jozef Griščik poslal súdu návrh na konkurz SkyEurope 31. augusta z dôvodu, že finančná a obchodná situácia dlžníka sa zmenila tak, že nebolo možné odôvodnene predpokladať úspešné skončenie reštrukturalizácie. Okresný súd Bratislava I priznal 22. júna trojmesačnú ochranu spoločnosti pred veriteľmi a 17. júla súhlasil aj s jej reštrukturalizáciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu