Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ÚPN začal udeľovať dekréty veteránov protikomunistického odboja

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

ŽILINA - Zadosťučinenia sa dnes dočkali asi 30 obyvatelia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorí v minulosti z politických dôvodov prešli komunistickými väzeniami.

Šéf Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ivan Petranský niekdajším väzňom odovzdal dekréty veteránov protikomunistického odboja. Certifikáty podľa neho ľuďom okrem morálnej satisfakcie zaručia i viaceré výhody, napríklad pri poskytovaní kúpeľnej starostlivosti. Dekréty udelia tiež v ďalších regiónoch Slovenska.

"Novelizáciou zákona Národná rada zverila ÚPN úlohu udeľovať štatút, preukaz veterána protikomunistického odboja časti politických väzňov na Slovensku. Je to predovšetkým morálna satisfakcia politickým väzňom a zároveň získavajú aj výhody, ktoré prislúchajú vojnovým veteránom. Je to napríklad kúpeľná starostlivosť," povedal novinárom Petranský.

Po žilinskom regióne dekréty dostanú tiež obyvatelia ďalších krajov, ktorých prenasledoval komunistický režim. Podľa Petranského celkovo udelia certifikáty približne dvom stovkám prenasledovaných totalitnou mocou. Predseda ŽSK Juraj Blanár upozornil, že v budúcnosti obdobné dekréty udelia aj obetiam bývalého režimu, ktorí sa pádu totality pred 20 rokmi nedožili. Satisfakcie by sa tak mal dočkať napríklad partizánsky veliteľ Viliam Žingor, ktorý sa vzoprel komunistickej moci, za čo ho popravili.

"Je to pamiatka na to naše utrpenie. Mal som 22 rokov, keď som bol zaistený. Dostal som 20 rokov trestu za velezradu, špionáž. To dávali každému, koho chceli potrestať," povedal novinárom jeden z ocenených Fridrich Fric. Sedemdesiatnik vraj prešiel asi desiatkou žalárov na Slovensku i v Česku.V Ružomberčanku Máriu Šídovú odsúdili na rok a pol väzenia, lebo pomáhala jednému z komunistami prenasledovaných kňazov. Povzdychla si, že jej rodina bola roky na okraji spoločnosti. Perzekúciu vraj pocítili i jej deti, ktoré sa nedostali na školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu