Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lekárňam zakázali vyplácať peniaze za recepty

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Lekárne budú mať od decembra zakázané poskytovať vernostné dary pacientom za to, že si v nich vyberali lieky na predpis. Dnes o tom rozhodol parlament. Doposiaľ podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva zdravotníctva zákon takýto postup lekární vyslovene nezakazoval. Po novom bude za porušenie zákazu hroziť pokuta 33.193 eur (približne milión korún).

Návrh na sprísnenie zákona pri poskytovaní darov sa dostal do parlamentu po tom, ako Slovenská lekárnická komora odobrala licencie viacerým lekárňam, pretože vyplácali za každý recept jedno euro (30,126 Sk). Ministerstvo zdravotníctva však verdikt komory zrušilo, pretože takéto aktivity lekárnikov neboli v rozpore s platnými zákonmi.

Poslanci dnes taktiež rozhodli, že lekárne budú môcť oficiálne posielať lieky, ktoré nie sú viazané na predpis, aj prostredníctvom zásielkovej služby. Niektorí lekárnici tak robili aj v súčasnosti, pretože podobne ako pri ponúkaní darov za recepty im to zákon nezakazoval. Lieky možno v súčasnosti podľa skorších zistení médií nakupovať aj prostredníctvom internetu, a to aj liečivá na predpis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu