Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pri školách by sme mali stavať pamätníky holokaustu, povedal Fico

Daniel S. Mariaschin, Andrew Baker a Robert Fico
Daniel S. Mariaschin, Andrew Baker a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mladí ľudia vedia o vyvražďovaní Židov počas druhej svetovej vojny trestuhodne málo. Premiér Robert Fico preto navrhuje stavať pri školách pamätníky obetiam holokaustu i tým, ktorí Židom pomáhali.

Povedal to dnes v Bratislave delegácii Amerického židovského výboru, vedenej rabínom Andrewom Bakerom, ktorý je aj osobitným predstaviteľom OBSE pre boj proti antisemitizmu. S ním prišiel na Slovensko výkonný viceprezident B`nai B`rith Daniel Mariaschin a Norbert Hinterleitner, poradca Bakera pre otázky antisemitizmu.

Robert Fico zdôraznil, že robí všetko pre to, aby 9. september nebol len formálnym pamätným dňom v kalendári. Informoval o príprave na zriadenie múzea holokaustu na mieste niekdajšieho pracovného tábora pre Židov v Seredi. V utorok spolu s americkými hosťami odhalí Pamätník ušľachtilých duší vo Zvolene, venovaný pamiatke Slovákov, ktorý v rokoch 2. svetovej vojny zahynuli, keď sa usilovali pomôcť prenasledovaným Židom.

Premiérovi je ľúto, že dokonca aj vo vrcholnej politike sú na Slovensku ľudia, ktorí stále spochybňujú trestanie tzv. osvienčimskej lži, čiže trestanie tých, ktorí verejne propagujú myšlienku, že holokaust je vymyslený a nikdy vlastne nebol. Predseda vlády tiež hostí informoval o opatreniach vlády proti prejavom extrémizmu, pričom vyslovil ľútosť, že pravicový extrémizmus "v uniformovanej podobe“ je k nám "exportovaný“ z Maďarska, uviedol Úrad vlády SR.

V diskusii sa obe strany zhodli, že extrémizmu treba brániť aj na medzinárodnej úrovni. Preto treba osobitnú pozornosť a jednoznačný a jednotný prístup prezentovať voči iránskej vládnej politike. Okrem toho Robert Fico privítal návrhy hostí na posilnenie vzdelávacích aktivít a rozširovanie vzdelávacích materiálov o holokauste a proti antisemitizmu v slovenských školách. Učiteľom by malo pomôcť aj nové múzeum v Seredi.

Andrew Baker vyhlásil, že si veľmi váži, ako súčasná slovenská vláda pristupuje k pamiatke holokaustu. Poďakoval sa za legislatívu o osvienčimskej lži, pričom zdôraznil, že takéto záležitosti si vždy vyžadujú jasnú politickú vôľu, ktorá je v SR zreteľná. Preto ocenil aj prístup vlády v boji proti extrémistom, napísal v tlačovej správe ÚV SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu