Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tanap: Na dreve spôsobila kalamita škodu 1,8 mld. Sk

BRATISLAVA - Škoda na dreve spôsobená novembrovou kalamitou na území Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) predstavuje zhruba 1,8 mld. Sk, čo je cenový rozdiel medzi predajom riadne vyťaženého dreva a dreva vyťaženého v dôsledku kalamity.

Uviedol to na tlačovej besede pri hodnotení 100 dní po kalamite riaditeľ Štátnych lesov TANAP Peter Liška. Ako ďalej povedal, TANAP sa pri ťažbe a vývoze dreva z územia snažil čo najviac eliminovať riziko prípadného ťaženia zdravého dreva, a to zvýšením počtu kontrolórov, spoluprácou s policajnými zložkami aj spoluprácou so súkromnou bezpečnostnou službou.

TANAP napriek časovému sklzu, ktorý spôsobilo množstvo snehu, naďalej plánuje spracovať kalamitné drevo do dvoch rokov. V prvých dvoch kolách verejnej obchodnej súťaže predal práva na ťažbu kalamitného dreva na území 4 300 hektárov. Podľa slov ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona je v záujme úspešných uchádzačov vyťažiť drevo čo najskôr, aby sa neznehodnocovalo. Už v týchto dňoch má TANAP na účte 76 mil. Sk, ktoré museli ako zálohu zložiť pri podpise zmluvy víťazné firmy z prvých dvoch kôl súťaže.

Zs. Simon ďalej zhodnotil práce na odstraňovaní kalamity. Podľa neho počas prvých 30 dní po 19. novembri vyčistili lesníci a spolupracujúce organizácie väčšinu lyžiarskych tratí, sánkarské dráhy a bežecké trate. Z celkovo 235 kilometrov turistických chodníkov upravili 95,5 kilometra. Rovnako začali aj s čistením drobných vodných tokov v záujme protipovodňovej ochrany.

Ako minister Simon dodal, najviac úsilia treba teraz na území postihnutých kalamitou venovať protipovodňovým a protipožiarnym opatreniam. Náklady na ochranu proti požiarom bude mať ministerstvo pôdohospodárstva vyčíslené v apríli po skončení projektu dlhodobej protipožiarnej ochrany. Jej nebezpečenstvo môže podľa neho pretrvávať aj ďalších zhruba desať rokov, lebo po vyťažení kalamity ostane na zemi približne 20-centimetrová súvislá vrstva drevnej hmoty. Ďalším nebezpečenstvom môže byť podkôrny hmyz ohrozujúci aj zdravé stromy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu