Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Tanap: Kalamitné drevo budú spracúvať slovenské a české firmy

POPRAD/VYSOKÉ TATRY – Deväť slovenských a dve české firmy budú spracovávať kalamitné drevo z 11-tich obchodných polí vo Vysokých Tatrách.

Rozhodujúcim kritériom pre hodnotenie súťažných návrhov v druhom kole obchodnej súťaže, ktoré dnes vyhodnotili Štátne lesy TANAP-u, bola najvyššia ponúknutá kúpna cena, informoval SITA hovorca ŠL TANAP-u Marián Šturcel. V pondelok začnú Štátne lesy s víťaznými firmami podpisovať zmluvy na predaj drevnej hmoty. Po podpise zmluvy môžu okamžite začať so spracovaním kalamitného dreva.

Na kúpu 11-tich obchodných polí dostali ŠL TANAP-u 125 ponúk, z ktorých 24 nesplnilo podmienky súťaže. Výberová komisia tak vyberala spomedzi 101 ponúk zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rakúska a záujem prejavila aj jedna švajčiarska firma. Rozpätie cien na prvých miestach v jednotlivých obchodných poliach sa pohybuje od 406 do 833 korún za meter kubický dreva. V druhom kole obchodnej súťaže sa záujemcovia uchádzali o 1370 ha, na ktorých je približne 307 000 kubických metrov dreva.

Kalamitou postihnuté územie rozdelili Štátne lesy TANAP-u na takmer 100 obchodných polí, ktoré si môžu záujemcovia kúpiť v jednotlivých kolách verejnej súťaže. Prvé kolo obchodnej verejnej súťaže uzavreli Štátne lesy TANAP-u 18. januára. V ňom sa o 11 obchodných polí, na ktorých je približne 430 000 kubických metrov dreva, uchádzalo 272 firiem, ktoré splnili podmienky súťaže.

Štátne lesy sa pripravujú aj na tretie kolo obchodnej súťaže. Jeho vypísanie je však podmienené udelením výnimiek zo zákona o ochrane prírody a krajiny zo strany krajského úradu životného prostredia. M. Šturcel predpokladá, že by sa tak mohlo stať najneskôr do troch týždňov. Kalamita postihla vo Vysokých Tatrách približne 2,5 mil. kubických metrov dreva na území v správe ŠL TANAP-u. Podstatnú časť kalamity chcú lesníci spracovať ešte v tomto roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu