Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Spišiak: Odvolaní funkcionári nezvládli riadenie

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak

BRATISLAVA - Dôvody odvolania siedmich funkcionárov Úradu boja proti organizovanej kriminalite treba podľa prvého policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka vidieť v dvoch rovinách- spoločnej a individuálnej. "Tá spoločná je nezvládnutie riadiacej funkcie," povedal pre agentúru SITA.

Zdôraznil, že na výsledkoch ich práce to však nevidieť, ale výsledky podľa neho tvoria radoví policajti. Nedostatky boli najmä v strategicko-analytickom vyhodnocovaní, aj vypracovávanie podkladov pre nadriadených bolo nekvalitné, neskoro odovzdávané, bez filozofie a vlastnej tvorivosti. "V niektorých prípadoch bola vlastná tvorivosť využívaná na ciele, ktoré neladili s cieľom celku," povedal Spišiak pre SITA, Markízu a TV JOJ.

Prvý policajný viceprezident dodal, že medzi individuálnymi prípadmi sú takí, ktorí nezvládli kolektív, nekomunikovali s podriadenými, ktorí ich potom obchádzali, ďalší stratil dôveru a dozvedel sa o tom ako posledný. "Myslím, že to je dosť veľký dôvod na to, aby už nebol nadriadený."

Väčšina odvolaných policajtov bola zaradená na okresné riaditeľstvá PZ, podľa informácií agentúry SITA traja sa stali radovými policajtmi. "Nestali sa radovými, ale riadiacimi na iných organizačných zložkách, ktoré nie sú tak náročné," tvrdí Spišiak. Na svojich pôvodných pracoviskách podľa Spišiaka zostať nemohli ani ako radoví policajti.

"Je to nemysliteľné," povedal a vylúčil, že by dôvodom boli intrigy. Hlasy, podľa ktorých boli kritickí k reforme a preto boli odvolaní, Spišiak odmietol. "Ich kritiku som vítal, ale bola prenášaná len ústne, keď už mali pripraviť podklady, neurobili to," povedal Spišiak.

Minister vnútra Vladimír Palko v pondelok odvolal z funkcií na Úrade boja s organizovanou kriminalitou riaditeľa Národnej protidrogovej jednotky, riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície, riaditeľa odboru západ, vedúceho oddelenia odhaľovania odboru východ, vedúceho oddelenia dokumentovania odboru stred, vedúceho 4. oddelenia na úrade zvláštnych policajných činností a vedúceho protidrogového oddelenia na odbore západ.

Palko dnes ako dôvod uviedol, že po 14 mesiacoch od reorganizácie sa nevedeli zžiť s novou organizačnou štruktúrou. Ako povedal Palko na tlačovej besede, viac nemá potrebu sa k tejto téme vyjadrovať, pretože to boli funkcionári zo štvrtej a piatej úrovne riadenia, akých sú v Policajnom zbore desiatky. Minister sa tiež vyjadril k tomu, prečo odvolanie funkcionárov štvrtej a piatej úrovne podpísal on a nenechal to na svojich podriadených. "Zákon mi dáva takúto rýchlu možnosť, môže sa to tak rýchlo urobiť," konštatoval Palko. Pripustil, že podobné odvolávanie by sa mohlo v budúcnosti zopakovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu