Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaplovič chce vrátiť rómskemu splnomocnencovi právomoci

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica plánuje prideliť novému splnomocnencovi pre rómske komunity Ľudovítovi Galbavému právomoci, ktoré vlani odobrala jeho predchodkyni Anine Botošovej. Doteraz splnomocnencov úrad viedol vymenovaný riaditeľ, po novom ho bude môcť riadiť osobne Galbavý.

Vyplýva to z návrhu nového štatútu splnomocnenca, ktorým sa má kabinet zaoberať. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ktorý zastrešuje aj starostlivosť o národnostné menšiny, navrhol zmenu v štatúte krátko po vymenovaní Galbavého. Štatút splnomocnenca vláda menila len pred necelým rokom vlani v novembri za úradovania Botošovej.

Na čelo úradu sa podľa schváleného dokumentu vtedy dostal dosadený riaditeľ a splnomocnenec stratil právo organizáciu riadiť a usmerňovať. Galbavý by mal tieto právomoci opätovne získať. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity by mal v spolupráci s ďalšími ministerstvami a úradmi pomáhať zvyšovať vzdelanostnú úroveň či zlepšovať životné podmienky Rómov.

Približne 150.000 až 170.000 z nich totiž podľa odhadov žije v osadách či okrajových častiach miest, pričom väčšina je odkázaná na štátne peňažné dávky. Niektorí mimovládni aktivisti však tvrdia, že vláda nemá jasný plán, ako Rómom pomôcť. Na pomoc chudobným obyvateľom rómskych osád by podľa nich bolo potrebné vynakladať viac peňazí z verejných zdrojov, na čo má splnomocnenec len obmedzený vplyv.

Botošová svoj odchod začiatkom júna zdôvodňovala aj tým, že Čaplovič sa jej nezastal, keď čelila kritike za údajné pridelenie dvoch grantov vlastnej organizácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu