Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaplovič zrušil zmluvu s Xilandom

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vicepremiér a zastupujúci minister životného prostredia Dušan Čaplovič dal zrušiť prvú zo sporných zmlúv, ktoré sa uzavreli počas predchádzajúceho vedenia ministerstva. Skončiť by tak mal kontrakt o prenájme pozemkov pri Dunaji s firmou Xiland.

Údajne lacný prenájom uzavrel štátny Vodohospodársky podnik v čase, keď ministerstvo viedli nominanti SNS. ČTK o Čaplovičovom rozhodnutí informoval jeho hovorca Michal Kaliňák.

"Okamžité ukončenie zmluvného vzťahu bude realizované tak, aby neboli dotknuté verejné záujmy, teda aj záujmy štátneho podniku," uviedol Kaliňák. Zmluva o prenájme 300 hektárov pozemkov s neznámou spoločnosťou Xiland bola podľa médií pre štát nevýhodná. Firma získala pôdu bez vypísania súťaže na 99 rokov, platiť mala 50 halierov (1,7 centu) za meter štvorcový ročne.

Čaplovič nastúpil na ministerstvo životného prostredia koncom minulého týždňa po tom, čo rezort odobral SNS premiér Robert Fico (Smer-SD). Dôvodom boli aj kontroverzné zmluvy, ktoré bývalé vedenie úradu uzavrelo. Vicepremiér už ohlásil, že sporné dohody čiastočne alebo úplne zruší, zatiaľ však čaká na analýzy. Skončiť by sa mala napríklad zmluva o predaji emisných kvót či kontrakt o likvidácii popolčeka z teplární. Čaplovič dal navyše v stredu výpoveď dvom vysokým funkcionárom ministerstva blízkym vládnej SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu