Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Čaplovič zatiaľ nezrušil ani jednu zo sporných zmlúv

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vicepremiér a zastupujúci minister životného prostredia Dušan Čaplovič (Smer-SD) zatiaľ nevypovedal žiadnu z kontroverzných zmlúv uzavretých na ministerstve.

Rýchle zrušenie kontraktu na likvidáciu popolčeka z teplární či zmluvy o predaji emisných kvót pritom ohlásil v piatok. Čaplovič dočasne prebral vedenie úradu po odvolaní Viliama Turského (nominant SNS). "Dám si veci analyzovať odborníkmi, profesionálmi, aby to bolo všetko kvalitné," povedal dnes novinárom Čaplovič.

Zmluvy bude vraj postupne navrhovať na vypovedanie. Čaplovič naznačil, že jedna zo sporných zmlúv by mohla byť zrušená v najbližších dňoch. "V stredu, v štvrtok bude vyriešená jedna z takýchto káuz veľmi rýchlo," poznamenal bez bližších podrobností. O funkciu by mohli prísť vraj aj niektorí funkcionári úradu. "Zhodnocujem si podiel závažnosti jednotlivých zodpovedných pracovníkov, ktorí zlyhali," dodal.

Médiá špekulovali napríklad o možnom odchode generálneho riaditeľa Sekcie kvality životného prostredia Pavla Tehlára. Turského dal odvolať premiér Robert Fico (Smer-SD) minulý piatok. Predseda vlády už skôr SNS odňal aj rezort a s ním právo nominovať nového ministra. Počas bývalého vedenia ministerstva životného prostredia boli uzavreté viaceré kontroverzné zmluvy. Spoločnosť Xiland napríklad minulý rok získala údajne lacný prenájom pozemkov pri Dunaji.

Opozícia kritizovala aj predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej firme Interblue Group. Slovensko tak malo podľa opozície a médií prísť o viac ako 2,2 miliardy korún (73 miliónov eur). Medzi sporné patrí aj dohoda na likvidáciu popolčeka z odkalísk teplární, prostredníctvom ktorej získala zákazku za asi 85 miliónov eur (takmer 2,6 miliardy Sk) krupinská firma Esco. Z tendra bol podľa týždenníka Trend vylúčený uchádzač, ktorý žiadal menej peňazí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu