Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V D. Strede proti jazykovému zákonu, Slota varoval pred vojnou!

Protest proti jazykovému zákonu na štadióne v DS Zobraziť galériu (6)
Protest proti jazykovému zákonu na štadióne v DS

BRATISLAVA/DUNAJSKÁ STREDA/BRUSEL – Jazykový zákon platí iba jeden deň a už provokuje. Proti zákonu, ktorý posilňuje postavenie slovenčiny na úradoch a zavádza pokuty, sa protestovalo na futbalovom štadióne, na hraniciach aj pred ambasádou v Bruseli. Do Dunajskej Stredy prišlo na štadión až päťtisíc ľudí.

Zhromaždenie zorganizovala opozičná SMK s viacerými občianskymi združeniami zastupujúcimi záujmy Maďarov na Slovensku.

"Musíme upozorniť Európu na to, že na Slovensku nie je všetko v poriadku s aplikovaním moci zo strany vlády a ani v menšinovej oblasti to nie je v poriadku," povedal šéf SMK Pál Csáky.

Ľudí z južných oblastí Slovenska zvážali organizátori na protest autobusmi. Na tribúne sa objavilo aj niekoľko transparentov s nápisom "autonómia". Podľa policajného hovorcu Ľuboša Homolu polícia počas takmer štvorhodinového podujatia zasahovať nemusela.

Proti zhromaždeniu v Dunajskej Strede vystúpila SNS.

"Považujeme to len za zastierací manéver SMK a za skutočný zmysel akcie považujeme snahu o mobilizáciu maďarskej menšiny na vytváranie nepokojov a eskalovanie národnostného napätia na Slovensku," uviedol Ján Slota. Varoval tiež pred prípadnou vojnou medzi oboma štátmi. "Reálne totiž hrozí, že Maďarsko bude dovtedy eskalovať napätie v strednej Európe, kým nezapáli vojnový konflikt," poznamenal Slota.

Proti jazykovému zákonu demonštrovalo aj približne 60 ľudí pred slovenským veľvyslanectvom v Bruseli. Maďarské nacionalistické neparlamentné Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) v Komárome, Ostrihome a v blízkosti Rajky zablokovalo časť cesty k slovenským hraničným priechodom.

Ministerstvo kultúry tvrdí, že menšiny môžu vo svojich jazykoch naďalej hovoriť na úradoch tam, kde žije aspoň 20 percent ich príslušníkov. Pokuty za prehrešky voči slovenčine sa navyše zatiaľ dávať nebudú. Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča jazykový zákon sa vôbec netýka súkromnej komunikácie a individuálnych rečových prejavov. Za absolútne klamstvo označil minister aj tvrdenie, že ľudia budú musieť napríklad prepisovať nápisy na hroboch alebo budú trestaní za používanie menšinových jazykov.

Situáciu medzi Slovenskom a Maďarskom má upokojiť schôdzka Fica a Bajnaiho. Premiéri sa zídu 10. septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu