Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slováci Bushovi: Uľahčite nám vybavovanie víz!

Práve s príchodom prezidenta Busha sa čoraz častejšie hovorí o zrušení víz voči Slovákom, či aspoň o zjednodušení ich získania. Uvítali by to všetci, ktorí USA navštevujú kvôli práci, štúdiu, i tí, ktorí idú len za turistikou. Avšak, kým sa nám to splní, budeme ich zháňať tak ako doteraz. A čo nás to vlastne stojí? Čas, nervy a samozrejme peniaze...

Slováci s vybavovaním vízových dokladov zažívajú neustále väčšie či menšie problémy. Rozdiel je v tom, či ide o študenta, či radového občana, ktorý ide na súkromnú návštevu, obzrieť si krajinu, alebo má záujem v Spojených štátoch pracovať.

Študentské víza

Mladí ľudia, ktorí chcú v USA okrem cibrenia jazyka aj pracovať, sa môžu s vybavovačkami obrátiť na agentúru. Dodajú jej potrebné dokumenty, tá ich spracuje a zašle do USA. Na odpoveď si počkáte 2 až 8 týždňov, ale tým to zďaleka nekončí. Peňaženku najviac odľahčí vízový poplatok, ktorého výška je v prepočte 2 900 Sk. Okrem toho si na americkej ambasáde každého "preťuknú" v osobnom pohovore a zoberú vám tam aj odtlačky prstov. Takže, keď to zhrnieme od začiatku až po získanie víz, môžu v tom lepšom prípade ubehnúť 3 a v horšom prípade až 12 týždňov.

"Dalo by sa povedať, že 100-percentnú úspešnosť majú pri udeľovaní víz programy, ako au pair, work and travel. Naopak, vysoká neúspešnosť sa prejavuje pri žiadostiach o víza na jazykové kurzy," uvádza riaditeľka agentúry SAPA Mgr. Zuzana Karpinská.

Pracujúci a turisti

Pri pracovných a turistických vízach všetko závisí od šikovnosti, za aký čas dokážete dať dokopy všetky potrebné dokumenty. Neobíde vás ani zaplatenie vízového poplatku vo výške 2 900 Sk. Pri pracovných vízach musíte podať aj čo najpodrobnejšie informácie o zamestnávateľovi a pracovnom mieste. Keď už máte všetky potrebné dokumenty vybavené, objednáte sa online na osobný pohovor na internetovej stránke ambasády. No a od stretnutia závisí, či vám vstupné víza vydajú, nevydajú alebo, ak sa im niečo nebude pozdávať, pozvú si vás na pohovor ešte raz. Tento proces, končiaci udelením či neudelením víz, môže trvať 2 až 8 týždňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu