Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico a Bajnai sa stretnú v septembri v Maďarsku

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Slovenský premiér Robert Fico sa v najbližších dňoch stretne so svojim maďarským kolegom Gordonom Bajnaiom a budú rokovať o ďalšej spolupráci a riešení napätých vzťahov medzi oboma krajinami. Dohodli sa na tom dnes šéfovia diplomacie Slovenska a Maďarska na stretnutí v slovinskom Blede.

"Snažili sme sa nejakým spôsobom uzavrieť záležitosti z minulého týždňa a hovorili sme o tom, ako urobiť za nimi symbolickú bodku za účasti našich najvyšších predstaviteľov. Zhodli sme sa na tom, že v najbližších dňoch sa stretnú naši predsedovia vlád a budú hovoriť o spolupráci medzi našimi dvoma krajinami," povedal pre Slovenský rozhlas minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Som rád, že sme obnovili náš seriózny dialóg," zhodnotil minister rokovanie s maďarským šéfom diplomacie Péterom Balázsom.

Dlhodobo komplikované vzťahy medzi oboma krajinami sa nedávno zhoršili potom, čo Bratislava zakázala vstup na slovenské územie maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi. Ten sa chcel 21. augusta, teda v deň výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa, na ktorom sa podieľala aj maďarská armáda, zúčastniť odhalenia sochy uhorského kráľa Štefana v Komárne. Po diplomatickej roztržke tento týždeň neznámy páchateľ hodil zápalné fľaše na dvere slovenskej ambasády v Budapešti a neskôr sa snažil vytlačiť z cesty auto veľvyslanca Petra Weissa.

Premiér Robert Fico dnes v Slovenskej televízii povedal, že maďarským predsedom vlády je pripravený sa stretnúť. "Ja kedykoľvek, kdekoľvek, na akúkoľvek tému som pripravený hovoriť s mojim partnerom Gordonom Bajnaiom," uviedol šéf kabinetu. Podľa skorších informácií by chcela Budapešť na program schôdzky zaradiť sporný jazykový zákon, ktorý má posilniť postavenie slovenčiny, či nevpustenie maďarského prezidenta na Slovensko.

Bratislava však ústupky pri jazykovom zákone odmietla, podľa Fica by mal každý na Slovensku vedieť po slovensky. "Toto nemôže byť problém slovensko-maďarských vzťahov," myslí si Fico. Podľa televízie Markíza dnes navštívili Komárno zástupcovia nacionalistického neparlamentného Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) a položili kvety k soche svätého Štefana. Ich zhromaždenie nebolo povolené, návšteva sa však zaobišla bez incidentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu