Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko zakázalo vstup maďarského prezidenta do krajiny

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA –- Slovensko zakázalo maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup do krajiny. Na mimoriadnej tlačovej besede to dnes povedal premiér Robert Fico.

Pripomenul, že cieľom jeho súkromnej návštevy Komárna, kde sa zúčastní na odhalení bronzovej sochy sv. Štefana, je vyprovokovať konflikt. Sólyom podvečer plánoval odhaliť sochu v Komárne.

"Ak prezident Maďarskej republiky napriek diplomatickej nóte absolvuje dnes návštevu Komárna, hrubo porušuje medzinárodné právo, zákony SR a suverenitu SR," uviedol.

Slovenské úrady nezasiahnu proti maďarskému prezidentovi, ak nebude rešpektovať odopretie vstupu do krajiny.

Polícia na prechode v Komárne podľa Fica dôrazne upozorní hlavu Maďarskej republiky na existenciu tejto diplomatickej nóty, rovnako ho upozorní, že vstupom na územie Slovenska hrubo poruší medzinárodné aj slovenské právo.

"Nerešpektovanie tejto diplomatickej komunikácie by znamenalo ďalšiu zámernú eskaláciu napätia v bilaterálnych slovensko-maďarských vzťahov," uviedol Fico. Išlo by podľa neho o bezprecedentný prípad v doterajšej vzájomnej diplomatickej komunikácii.

Premiér z tohto dôvodu zrušil svoj popoludňajší program, keďže, ako povedal, musí zvolať príslušné orgány, ktoré sa budú touto témou zaoberať.

"My musíme celú túto návštevu nejakým spôsobom zvládnuť. Je nutné povedať, čo je najmenšie zlo pre SR a bude potrebné, aby sa SR tejto hrubej provokácii razantne postavila," vyhlásil. Na otázku, či pripúšťa zvolanie Bezpečnostnej rady, odvetil, že ak bude zasadať nejaký orgán, o ktorom bude nútený informovať, tak to urobí. Fico dnes zároveň upozornil, že slovenskí aj maďarskí extrémisti sa už začínajú pre Sólyomovu cestu aktivizovať. Jeho cestu na Slovensko práve v dnešný deň (výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy, pozn. red.) pokladá za mimoriadne zlé rozhodnutie a provokáciu najhrubšieho zrna a preto nie je podľa jeho slov dnes u nás vítaný.

Prezident Ivan Gašparovič dnes požiadal prostredníctvom maďarského veľvyslanca na Slovensku Antala Heizera, aby Sólyom zvážil dnešnú cestu do Komárna. "Pánovi veľvyslancovi som svoje znepokojenie tlmočil najmä pre formu, akou sa má táto cesta uskutočniť," konštatoval prezident po stretnutí s veľvyslancom s tým, že ho požiadal, aby

Sólyoma informoval o obavách, ktoré má z jeho blížiacej sa cesty na Slovensko. "Budem rád, keď tento odkaz zoberie veľmi vážne," dodal Gašparovič.

Napriek kritike zo slovenskej strany však Sólyom dnes do Komárna na odhalenie sochy sv. Štefana pocestuje. Potvrdila to v maďarskej komerčnej rozhlasovej stanici InfoRádió kancelária maďarského prezidenta s tým, že Sólyom sa už ospravedlnil za účasť maďarských vojsk na okupácii v roku 1968, na čo na Slovensku nereagovali.

"V normálnej diplomacii to nefunguje tak, že niekto vydá na poslednú chvíľu vyhlásenia, ktoré nie sú jednoznačné a sú založené skôr na novinárskych názoroch. Príprava cesty pána prezidenta bola prekonzultovaná so slovenskou stranou, ktorá neavizovala žiadne námietky," povedal šéf oddelenia stratégie a komunikácie maďarskej prezidentskej kancelárie Ferenc Kumin.

Vyhláseniu premiéra predchádzalo niekoľko podporných stanovísk koaličných ale aj opozičných politikov.

"Ak aj za týchto nedôstojných okolností pre hlavu štátu navštívi Slovensko, tak jednoznačne uprednostní neeurópsku cestu zvyšovania napätia, šovinizmu, a súčasne ako štátnik účelovo zneužije režim schengenského priestoru,", vyhlásil podpredseda SNS a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Rudolf Pučík.

Nezaradený poslanec Pavol Minárik označil rozhodnutie maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma navštíviť v týchto dňoch Slovensko za veľmi nešťastné. „Svätý Štefan patrí do slovenskej histórie, nie je však normálne, aby prezident jednej krajiny prišiel do druhej krajiny len tak. A vôbec nie je v poriadku, že si za deň svojej návštevy maďarský prezident vybral deň výročia okupácie, ktorej sa zúčastnili aj maďarské vojská. Dvadsiateho prvého augusta sa maďarský prezident môže prísť na Slovensko len ospravedlniť,“ dodal Minárik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu