Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gašparovič vyzval Sólyoma, aby na Slovensko necestoval

Maďarský veľvyslanec Heizer s prezidentom Gašparovičom
Maďarský veľvyslanec Heizer s prezidentom Gašparovičom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič prostredníctvom veľvyslanca Antala Heizera vyzval maďarskú hlavu štátu Lászlóa Sólyoma, aby dnes na Slovensko necestovala. Podľa prezidenta je Sólyomova súkromná cesta do Komárna v deň výročia okupácie Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy nevhodná.

Novinárom to povedal Gašparovič po stretnutí s maďarským veľvyslancom. Sólyomovi dnešnú návštevu neodporučilo ani ministerstvo zahraničných vecí.

"Poprosil som pána prezidenta, aby zvážil ešte túto cestu," povedal Gašparovič. Ak maďarská hlava štátu na Slovensko dnes predsa len príde, bude to mať skôr negatívne ako pozitívne následky na vzťahy oboch krajín, dodal. Už v predchádzajúcich dňoch pritom Gašparovič spolu s premiérom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom vyhlásili, že Sólyom dnes na Slovensku "nie je vítaným hosťom".

Maďarský veľvyslanec sa k požiadavke slovenského prezidenta pred novinármi nevyjadril.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú dlhodobo komplikované a vyhrotili sa po nástupe súčasnej vlády, v ktorej pôsobí aj Slovenská národná strana Jána Slotu. Podľa skorších vyjadrení politológov viacerým slovenským aj maďarským politikom vyhovuje napätie medzi obidvoma krajinami, pretože prostredníctvom tejto témy dokážu oslovovať voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu