Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na bezpečnosť Sólyoma bude dohliadať aj slovenská strana

László Sólyom
László Sólyom

BRATISLAVA - Na bezpečnosť maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma počas jeho súkromnej návštevy Komárna, ktorú ostro kritizovali viacerí politici na Slovensku, bude dohliadať aj slovenská strana.

Zabezpečenie návštevy patrí k bežnej diplomatickej praxi a vyplýva z medzinárodných konvencií, informoval dnes hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

O poriadok v Komárne sa budú starať aj mestskí policajti, vedenie mesta údajne požiadalo o spoluprácu aj štátnu políciu. Najvyšší slovenskí ústavní politici označili návštevu Sólyoma v deň výročia okupácie Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy za nevhodnú; maďarská hlava štátu nie je podľa nich 21. augusta v krajine vítaná. Ku kritike sa pridali okrem vládneho Smeru-SD aj koaličné SNS a ĽS-HZDS, naopak, politické strany zastupujúce záujmy Maďarov v krajine sa Sólyoma zastali.

Skoršia súkromná návšteva maďarskej hlavy štátu na Slovensku v roku 2007 vyvolala diplomatickú roztržku medzi Bratislavou a Budapešťou. "Ministerstvo zahraničných vecí, rovnako ako pri každej inej návšteve zahraničného hosťa bez ohľadu na úroveň návštevy, technicky zabezpečuje pobyt danej osoby na slovenskom území," uviedol Stano.

Poznamenal, že povinnú ochranu má na starosti Úrad pre ochranu ústavných činiteľov. Maďarská strana pred časom informovala o súkromnom pobyte Sólyoma v krajine ministerstvo zahraničných vecí, o stretnutie s politickou reprezentáciou štátu údajne neprejavila záujem.

Maďarský prezident by mal počas krátkeho pobytu v Komárne predniesť slávnostnú reč a odhaliť bronzovú sochu kráľa Štefana na koni; v meste sa podľa primátora Tibora Bastrnáka zdrží zhruba poldruha hodiny. "Miesto si už boli prezrieť pracovníci z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, o spoluprácu sme požiadali aj štátnu políciu," povedal Bastrnák.

Zatiaľ čo slovenskí politici vrátane premiéra Roberta Fica (Smer-SD), predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) a prezidenta Ivana Gašparoviča návštevu Sólyoma v deň výročia invázie v roku 1968 odsúdili, opozičná SMK označila výroky ústavných činiteľov za nebezpečné a nezodpovedné.

"Nabádajú slovenských extrémistov, aby vyvolali konflikt v Komárne," uviedla SMK v dnešnom vyhlásení. Na odhalení sochy sa zúčastní aj delegácia SMK na čele s predsedom Pálom Csákym. Podľa mimoparlamentnej strany Most-Híd, ktorú založili odídenci z SMK, presunul Fico svojimi výrokmi zodpovednosť za možné provokácie extrémistov zo Slovenskej pospolitosti na maďarského prezidenta.

Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý je zodpovedný aj za menšiny, zas označil rozhodnutie maďarského prezidenta prísť na Slovensko v deň výročia okupácie za "provokujúce a poburujúce".

"Nepochopím, že tieto dni sú niektorí politici modernej Európy schopní zneužívať na politické ciele a neustále chcú vnášať do nášho spoločného, stredoeurópskeho prostredia nevraživosť, diktát panuhorských ideí," konštatoval v dnešnom vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu