Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovensko Sólyomovi: Nechoď k nám!

László Sólyom
László Sólyom

BRATISLAVA - Slovensko neodporúča prezidentovi Sólyomovi návštevu krajiny. Ten má prísť súkromne podvečer do Komárna. Idú tam odhaliť sochu uhorského kráľa Štefana.

Podľa slovenskej diplomacie to môže ublížiť vzájomným vzťahom. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to povedal maďarskému veľvyslancovi Antalovi Heizerovi. Toho si predvolal na rozhovor vo štvrtok večer.
"Máme dôvody domnievať sa, že táto návšteva ublíži slovensko-maďarským vzťahom. Ak prezident László Sólyom nechce, aby k tomu došlo, návštevu neuskutoční," uviedol Lajčák.

Najvyšší ústavní politici už tento týždeň označili cestu Sóloyma na Slovensko v deň výročia okupácie Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy, medzi nimi aj Maďarmi, za nevhodnú. Slovenský premiér, predseda parlamentu a prezident v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že Sólyom nie je vítaným hosťom. Prezident Gašparovič si dnes zavolal na koberec aj maďarského veľvyslanca.

"Pánovi veľvyslancovi som svoje znepokojenie tlmočil najmä pre formu, akou sa má táto cesta uskutočniť," povedal.

Na návšteve mu prekáža najmä dátum 21. august.

"V histórii Československa to bol traumatický dátum a čierny deň", spresnil prezident.

Budapešť je ale vraj prekvapená reakciou politikov. Počas príprav návštevy proti nej nemal nikto výhrady. Maďarský prezident súkromne krajinu navštívil tiež koncom roka 2007, čo už vtedy vyvolalo diplomatickú roztržku medzi Bratislavou a Budapešťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu