Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Poliaci sa vybrali na Gerlach bez vodcu, dostanú pokutu

POPRAD – Horskí záchranári vo Vysokých Tatrách pátrali v pondelok večer po štvorici poľských turistov. O pomoc požiadal personál z horského hotela Sliezsky dom, podľa ktorých sa nevrátili poľskí turisti z túry z Gerlachovského štítu.

Záchranári našli dvojicu mužov s dvoma deťmi po niekoľkých hodinách o 22:30 v Batizovskej doline pri zostupe z Gerlachovského štítu. Záchranári pomohli Poliakom zostúpiť na Sliezsky dom. Štvorica Poliakov bola síce bez zranení, ale veľmi vyčerpaná.

Podľa Petra Svätojánskeho z operačného strediska tiesňového volania Horskej záchrannej služby s podobnými prípadmi sa záchranári stretávajú počas leta dosť často. Hlavne poľskí turisti využívajú rôznych knižných sprievodcov, kde majú zakreslené aj neznačkované chodníky na slovenskej strane Tatier.

Pri náhlom zhoršení počasia, ako to bolo aj v pondelok, keď sa Tatrami prehnala silná búrka s krúpami, mali Poliaci šťastie, že sa im nič nestalo. Poľským turistom hrozí okrem úhrady nákladov za zásah horskej služby aj pokuta za porušenie návštevného poriadku, keďže sa pohybovali mimo značkovaného chodníka a bez horského vodcu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu