Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Opozícia plánuje prerušiť parlamentné prázdniny pre emisie

BRATISLAVA - Poslanci si sadnú do poslaneckých lavíc možno ešte pred začiatkom riadnej parlamentnej schôdze v septembri. Tri opozičné strany totiž zvažujú prerušiť parlamentné prázdniny a zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady, ktorej témou bude správa ministerstva životného prostredia o kritizovanom predaji emisných kvót.

Opozícia dlhodobo kritizuje vládu Roberta Fica (Smer-SD), že emisné limity predala výrazne pod cenu. "Pracujeme na tom, aby tá schôdza naozaj zaznela," povedal dnes novinárom poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. Schôdza by mohla byť zvolaná na prelome augusta a septembra, dodal. Skoršie zvolanie poslancov je pripravené podporiť aj KDH.

"Skutočnosti, ktoré sú ohľadne emisií, sú veľmi závažné a je to aj na mimoriadnu schôdzu k tejto téme," povedala predsedníčka poslaneckého klubu Mária Sabolová. O vhodnom termíne by mali predstavitelia strán rokovať koncom mesiaca, dodala. Oficiálne rokovania o mimoriadnej schôdzi medzi stranami podľa šéfa poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa ešte neprebehli. Poslanci za Stranu maďarskej koalície však prípadný návrh vraj podporia.

"Aj my si to vieme predstaviť, ale k tomu je potrebná dohoda aspoň opozičných poslancov," reagoval Bárdos. Správu o predaji emisných kvót zaslalo ministerstvo životného prostredia do parlamentu na žiadosť opozície a najmenšej koaličnej strany ĽS-HZDS minulý mesiac. Opozícia dlhodobo kritizuje obchod, v ktorom americká firma Interblue Group zatiaľ zaplatila za nákup emisných limitov približne 66 miliónov eur (dve miliardy korún). Podľa opozície Slovensko predalo kvóty v porovnaní s inými krajinami nevýhodne.

"Len z toho predaja, o ktorom dnes vieme, to vychádza zhruba pri porovnaní s Českou republikou na dve miliardy korún (66,39 milióna eur)," tvrdil Frešo, podľa ktorého by Slovensko malo kontrakt o predaji zrušiť. Fico už v minulosti viackrát pripustil, že štát zmluvu možno vypovie. Podmienkou však podľa jeho skorších vyjadrení je, aby krajina získala iným spôsobom peniaze, ktoré predaj priniesol. Peniaze chce vláda použiť na zatepľovanie najmenej 18.000 budov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu