Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Frešo: Ficove odpovede na emisie sú výhovorky

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady Pavol Frešo napokon dostal odpoveď na svoju interpeláciu, ktorú adresoval koncom júna premiérovi Robertovi Ficovi.

Týkala sa predaja voľných emisných kvót, ktorými disponovala Slovenská republika. Vláda odobrila predaj kvót vlani v októbri. Podľa Freša sa však Fico v odpovediach vyhýba vládnej zodpovednosti a predaj posúva len do kompetencie Ministerstva životného prostredia SR. Poslanec za SDKÚ-DS skonštatoval, že Fico poslal svoju krátku odpoveď na luxusnom papieri, aký vraj nikdy nevidel v Národnej rade SR. "Ja sa nenechám znechutiť tým, že mi niekto odpovie šiestimi, ôsmimi vetami. Ja sa nenechám znechutiť tým, že mi niekto odpovie na papieri, ktorý je evidentne najdrahší, aký som kedy v Národnej rade SR dostal. Je to naozaj veľmi luxusný papier," komentoval dnes poslanec na tlačovom brífingu Ficovu odpoveď. Podľa Freša opozícia nenechá kauzu okolo predaja emisných kvót firme Interblue Group zamiesť pod koberec.

Frešo poslal interpeláciu premiérovi 26. júna. Obsahovala 10 konkrétnych otázok o predaji voľných emisných kvót. To, čo bol schopný vyprodukovať Fico a jeho úrad za vyše mesiaca, by Frešo očakával skôr od "nejakého ustrašeného byrokrata ako od premiéra tejto krajiny". Ako sa uvádza vo Ficovej odpovedi, "vláda nič nepredala". V liste sa ďalej píše, že vláda nemá v tejto veci kompetenciu a ani neprijala žiadne rozhodnutie. "Problematika emisných limitov, ako aj ich predaj je výlučne v kompetencii Ministerstva životného prostredia SR," odpovedal Fico Frešovi. Vláda SR prerokovala a vzala na vedomie návrh na schválenie predaja priznaných jednotiek AAU 15. októbra 2008. Materiál, ktorý nebol vtedy sprístupnený, predložil kabinetu vtedajší minister životného prostredia SR Ján Chrbet (SNS). Kauza ho neskôr stála ministerské kreslo.

Poslanca mrzí, že v liste sú vety, v ktorých Fico dáva zodpovednosť vo veci predaja na plecia ministerstva životného prostredia a nie vlády. "A to napriek tomu, že pán premiér Fico niekoľko mesiacov stále hovoril, aby mu boli doručené dôkazy o zlom predaji emisií," povedal Frešo, podľa ktorého je všade naokolo dosť dôkazov. "Očakával som, že sa k tomu postaví ako chlap, že na tieto otázky presne a konkrétne zodpovie. Ja som očakával, že podporí svoje doterajšie stanoviská, že ten predaj bol výhodný a predvedie dôkaz," povedal poslanec. Podľa Freša by však Fico mohol z tejto kauzy aj vycúvať takým spôsobom, aby občanom SR neboli spôsobené škody. "Keď sme pri tých škodách, tak len z toho predaja, o ktorom dnes vieme, to vychádza zhruba, pri porovnaní s Českou republikou, na 2 miliardy korún," uviedol a dodal, "že ak by sa zmluva naplnila do bodky, tak škody sú zhruba štvornásobné."

Podľa Freša to je dôvod, prečo mal Fico odpovedať jasne, či bol obchod pre SR výhodný. Premiér Frešovi neodpovedal ani na to, koľko emisií SR predala ku dňu interpelácie. "My stále nevieme, či neboli predané ďalšie emisie a pán premiér sa tvári, že s tým nemá nič spoločného," povedal Frešo. "Môže to vyzerať tak, že v skutočnosti nepodržal svojho ministra, môže to vyzerať tak, že nepodržal svojho koaličného partnera. Ale ja hovorím, že nepodržal občanov Slovenska, ktorí skutočne vyzerajú ako chudobní príbuzní," povedal Frešo. Podľa neho vznikla pri predaji škoda 2 miliardy Sk (viac ako 66 mil. eur), ale jej rozsah mohol byť aj väčší, ak by sa predávali kvóty na úrovni predaja Českej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu