Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico neodpovedal na interpeláciu k emisiám

Predseda vlády Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovi vlády Robertovi Ficovi dnes uplynie čas, dokedy má odpovedať na interpeláciu, ktorú mu adresoval parlamentný poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo a týka sa predaja voľných emisných kvót. List s interpeláciou adresoval poslanec predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi 26. júna. Interpelácia sa od Pašku mala dostať k Ficovi.

Skutočnosť, že premiér dodnes nereagoval na Frešove otázky, potvrdil poslancov asistent Peter Húska.

Frešo v interpelácii chcel, aby mu Fico odpovedal na 10 otázok, týkajúcich sa predaja voľných emisných kvót, ktorými disponovalo Slovensko. Za vládu ich predalo ministerstvo životného prostredia firme Interblue Group. Tá ich kúpila za 5,05 eura za tonu. Parlamentná opozícia upozorňovala, že iné európske štáty, napr. Maďarsko a Česká republika predávali svoje voľné emisné kvóty za vyššiu cenu. SDKÚ-DS má záujem, aby sa nevýhodný obchod zrušil a emisné kvóty by Slovensko mohlo predať výhodnejšie.

Poslanec SDKÚ-DS sa okrem iného premiéra pýtal, kedy a s akým výsledkom si on a minister hospodárstva vyžiadali informácie o pripravovanom predaji emisií od ministerstva životného prostredia. Frešo tiež chcel, aby sa Fico vyjadril, či zmluva na predaj emisných kvót bola výhodná pre Slovensko. "Ak áno, tak podľa akých kritérií?," pýtal sa poslanec v interpelácii. Od premiéra chcel tiež odpoveď na otázku, či firmu Interblue Group považuje za dôveryhodného partnera a aké kroky urobila vláda, aby dostala doplatenie ceny za predané emisie aspoň na úroveň 10 eur za tonu. Frešo chcel od Fica tiež vedieť, prečo vláda nerokovala priamo s konkrétnymi krajinami, napríklad Japonskom, Španielskom či Belgickom. Prípadne ak k tomu došlo, s akým výsledkom.

Frešo adresoval tento týždeň Ficovi ďalšiu interpeláciu, v ktorej chce vedieť, či je problém v komunikácii medzi ministerstvom životného prostredia a firmou Interblue Group.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu