Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Frešo: Keby vláda predala emisie ako ČR, nemusí zvyšovať dane

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by Slovensko predalo emisie za rovnakú cenu ako Česká republika, nemusela by vláda podľa poslanca národnej rady za SDKÚ-DS Pavla Freša rozmýšľať o zvyšovaní daní.

"Ak vláda mrhá s peniazmi, cez dane si to odnesie občan. Preto hovoríme nie zvyšovaniu daní, radšej nech si vláda robí poriadne robotu. Stačí len v kauze emisií a žiadne dane netreba zvýšiť," povedal dnes pred novinármi Frešo.

Frešo dnes upozornil na pokusy rozoberať daňový systém na Slovensku. Uviedol, že prínos do rozpočtu po zvýšení daní by mal byť 7,5 mil. eur alebo 11. mil eur, v kauze emisií však podľa neho došlo v porovnaní s Českou republikou k daňovému výpadku. "Len daňový výpadok na DPH bol 14 mil. eur. To nehovorím o daniach z príjmu ľudí, ktorí by zatepľovanie robili. Nehovorím o daňovom výpadku, ktorý by bol zo zisku firiem, ktoré by za tie peniaze zatepľovali. Pokiaľ by tí, čo sa na emisiách nabalili, vrátili peniaze štátu a štát by ich dal na zatepľovanie, tak vláda Roberta Fica vôbec nemusí zvyšovať dane," vyhlásil Frešo.

Ministerstvo financií pripravilo novelu zákona o hazardných hrách, podľa ktorej od budúceho roka by prevádzkovatelia hazardných hier mali platiť do štátneho rozpočtu odvody aj za kartové hry pokrového typu. Prevádzkovatelia pokrových kartových hier by mali do štátneho rozpočtu odvádzať pri hrách mimo kasína odvod 200 eur na jeden stôl za mesiac alebo 1 500 eur na jeden stôl za rok. MF v novele, ktorú predložilo do pripomienkového konania, detailnejšie upravuje aj postup v prípade vyúčtovania odvodov vybraných druhov hazardných hier a spresňuje aj niektoré podmienky prevádzkovania hazardných hier. Očakáva pritom, že táto úprava prinesie v budúcom roku do štátneho rozpočtu o 7,6 mil. eur viac a zvýši aj príjmy obcí o tri milióny eur.

Zvýšenie daní z hazardných hier a alkoholu v posledných dňoch avizoval minister financií Ján Počiatek. Podľa jeho slov sa však žiadne významnejšie zvyšovanie daní na Slovensku nechystá. "Vláda neplánuje do volieb zvyšovať žiadnym zásadným spôsobom dane. Nielenže to je nepopulárne, ale v tento moment alebo v najbližšom roku, dvoch, to ani nie je nevyhnutné,“ povedal minister vo štvrtok v televízii TA3. Hazard a alkohol si pritom kabinet podľa Počiatka vybral preto, že ide o oblasti, ktoré nie sú životne dôležité.

Zmluvu o predaji emisií podpísala 13. novembra 2008 za Interblue Group v Zugu konateľka Jana Lütken, v Bratislave za vládu minister životného prostredia Ján Chrbet. Slovenské emisie mali podľa nej skončiť v Japonsku. Slovensko predalo 15 miliónov ton emisných kvót za 5,05 € za tonu. Podľa medializovaných informácií práve Japonsku predalo Česko svoje emisie priamo, a to za dvojnásobnú sumu - viac ako desať eur za tonu. Maďarsko predávalo za približne 13 eur za tonu, písali slovenské médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu