Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väčšina Slovákov znepokojená prejavmi korupcie vlády

BRATISLAVA - Väčšinu Slovákov znepokojili prejavy korupcie a klientelizmu v politike vlády. Vyplynulo to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky, ktorý sa uskutočnil začiatkom júla na vzorke 1017 dospelých ľudí. Korupcia v politike pritom znepokojila nielen prívržencov opozície, ktorá škandály súčasnej vlády opakovane kritizuje, ale aj sympatizantov vládnej koalície.

Médiá v poslednom období upozornili na sporný predaj emisných kvót neznámej americkej spoločnosti za zhruba polovičnú cenu ako ostatné krajiny; ohlas vzbudil tiež mnohomiliónový tender zverejnený na nástenke ministerstva výstavby, ktorého víťazom sa stali aj firmy blízke vládnej SNS. Zmluvy s víťazným konzorciom boli neskôr zrušené.

Znepokojenie nad korupciou v politike kabinetu vyjadrilo 74 percent opýtaných. Korupčné škandály či prejavy klientelizmu pritom podľa autorky prieskumu Zory Bútorovej znepokojili nielen sympatizantov opozície reprezentovanej KDH, SDKÚ-DS a SMK, ale aj vládnej koalície na čele so stranou Smer-SD.

"Názory prívržencov politickej opozície sú však kritickejšie ako názory prívržencov vládnych strán," uviedla Bútorová. Zatiaľ čo korupciu a klientelizmus v politike vlády odsúdilo 89 percent priaznivcov najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS, škandály súčasného kabinetu znepokojili 71 percent prívržencov najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. Korupcia najmenej trápi sympatizantov SNS (62 percent respondentov), ktorej viacerí ministri boli pre škandály a klientelizmus odvolaní.

Vo všeobecnosti pritom platilo, že kritickejší názor zastávali muži, vzdelanejší ľudia, tvoriví odborní pracovníci, podnikatelia a živnostníci. Naopak, korupcia vládnej politickej reprezentácie neznepokojila 17 percent účastníkov ankety. Najväčšmi boli medzi nimi zastúpení priaznivci SNS predsedu Jána Slotu (27 percent opýtaných). Naopak, najmenej odpovedí neznepokojuje ma to zaznamenali autori ankety medzi prívrženci SDKÚ-DS (šesť percent oslovených). Korupčné problémy nezaregistrovalo päť percent opýtaných, vyjadriť sa nevedeli štyri percentá účastníkov ankety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu