Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Väčšina Slovákov očakáva prehlbovanie krízy

BRATISLAVA - Približne dve tretiny Slovákov (66 percent) očakávajú, že súčasná svetová hospodárska kríza sa v nasledujúcich mesiacoch ešte prehĺbi. Obyvatelia krajiny tak v priemere vnímajú budúcnosť s väčším pesimizmom ako Európania.

Vyplýva to z výsledkov posledného prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, o ktorých dnes informovalo zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Takmer polovica Slovákov - 45 percent - sa obáva, že by mohli v dohľadnom čase stratiť prácu. Necelá štvrtina obyvateľov sa ale naopak domnieva, že obdobie, keď bolo ohrozených najviac pracovných miest, už pominulo, a situácia by sa mohla zlepšovať.

Nezamestnanosť na Slovensku stúpa od jesene minulého roka, v júni sa priblížila k 12 percentám. Bez práce v šiestom mesiaci zostalo 313.000 ľudí, čo bolo najviac za posledných takmer tri a pol roka. Počet nezamestnaných by sa mal zvyšovať aj v ďalších mesiacoch. Z prieskumu EK tiež vyplynulo, že Európania sa boja viac o stratu pracovného miesta svojich blízkych než o vlastné zamestnanie. Zhruba tretina obyvateľov únie sa "veľmi obáva" toho, že príde o svoju prácu.

Necelé dve pätiny majú obavy z prepustenia svojho partnera a 47 percent vyjadrilo znepokojenie zo straty miesta svojich detí. Miera nezamestnanosti v celej EÚ dosahuje takmer deväť percent, čo je najviac od polovice roka 2005. Podľa Eurobarometru počas krízy zostalo bez práce 3,5 percenta občanov.

Kríza najviac postihla zamestnanosť v pobaltských krajinách, citeľne sa dotkla aj rodín v Írsku a v Španielsku. Naopak, najmenej sú podľa prieskumu zasiahnutí ľudia v Luxembursku, Grécku a Holandsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu