Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko potrebuje alternatívu, nie mačkopsa

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA – Slovensko potrebuje podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu dobrú alternatívu - a preto nie je zdravé koketovať s takým mačkopsom, akoby bolo vládnutie SDKÚ-DS so Smerom-SD. "Prezídium preto jednomyseľne rozhodlo, že po voľbách nevstúpime do vlády, v ktorej bude Smer-SD, bez ohľadu na persóny,“ povedal dnes Dzurinda.

K tomuto záveru podľa neho v strane dospeli, pretože tu panuje veľká politická nekultúra namiesto slušnosti, že tu vládne veľa arogancie, násilia, namiesto dialógu, že tu vládne populizmus namiesto zodpovednosti, nacionalizmus namiesto vlastenectva, korupcia a netransparentnosť, lobizmus oproti transparentnému správaniu sa - a že v jednotlivých rezortoch je stále viac do očí bijúca neschopnosť zvládať problémy.

"Dospeli sme k jednoznačnému záveru, že ide o politiku, ktorá sa nedá len opravovať, modifikovať, korigovať, že Slovensko - ako v období Mečiarizmu, potrebuje zásadnú zmenu. Toto rozhodnutie teda nebolo ani vyvolané nejakým dopytom, ani konjunkturálne a nebolo ani márnomyseľnou odozvou na nejaký výrok, ale zodpovedným zhodnotením trojročného vládnutia na základe konkrétnych výsledkov,“ vyhlásil Dzurinda.

Dzurinda už viac ráz hovoril o dohode na spoločnom postupe opozičných strán po parlamentných voľbách. "Nepretáčajte to do polohy, že niekoho nútim, tlačím, presviedčam. Niekedy to vy novinári urobíte a potom vyzerám, že nemám nič na robote, len niekomu organizovať život. My sme sa rozhodli nezávisle, autonómne a zodpovedne. Teraz je na ostatných stranách, aké rozhodnutie prijmú. Nikoho do ničoho netlačím, ani nepresviedčam, ani nekritizujem, ani nenalieham. My sme urobili to, čo sa podľa mňa od najsilnejšej opozičnej strany, ktorá dospela, že súčasnú politiku nie je možné iba korigovať, ale zásadne zmeniť, čo taká strana má urobiť,“ vyhlásil.

Dzurinda pripomenul, že neplakal, ani sa nemučil, keď bolo jasné, že po tretí raz nezostaví vládu. "Naopak, povedal som pánboh zaplať za tých osem rokov. Neviem, kto v strednej Európe mal, má alebo bude mať toľko šťastia, nechať taký jasný rukopis, ako som mal ja, Ivan Mikloš a moji priatelia Eduard Kukan a ďalší, ale som si zároveň povedal, že to, čo sme sa naučili, nie je zodpovedné hodiť za hlavu, že sa budeme naďalej uchádzať, poučiac sa z chýb, ktoré sme urobili o možnosť poslúžiť ľuďom niekedy v budúcnosti,“ dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu