Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislava začne hubiť komáre

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyvatelia viacerých častí Bratislavy, kde sa po povodniach premnožili komáre, sa dočkajú úľavy. Bratislavský magistrát začne od budúceho týždňa s chemickými postrekmi, informovala hovorkyňa radnice Eva Chudinová. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava potvrdil zvýšený výskyt bodavého hmyzu v mestskej časti Devín, Devínska Nová Ves, Karlova Ves a Dúbravka.

"Hlavné mesto je pripravené aplikovať postrek podľa potreby v najbližších dňoch, pravdepodobne začiatkom budúceho týždňa," uviedla Chudinová. Záujem o postreky proti premnoženému hmyzu už podľa nej prejavili mestské časti Devín, Karlova Ves a Devínska Nová Ves. Keďže na časť územia v Devíne a Devínskej Novej Vsi sa vzťahuje tretí stupeň ochrany prírody, zásah musí odobriť aj Krajský úrad životného prostredia v Bratislave.

Chudinová poznamenala, že o vydanie súhlasu už úrad požiadali. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave podľa hovorkyne Kataríny Nosálovej odporučil chemický postrek proti komárom zatiaľ v štyroch mestských častiach, a to Devíne, Devínskej Novej Vsi, Karlovej Vsi a Dúbravke. "Zvýšený výskyt komárov sme okrem hlavného mesta zaznamenali aj v západnej časti Malaciek, Zohore, Vysokej pri Morave a Jakubove," doplnila.

Keďže úrad postreky nenariaďuje, ale len odporúča, o zásahu musia rozhodnúť tamojšie samosprávy. Financovanie postrekov je však pre obce drahé, čo sa potvrdilo aj po záplavách v roku 2006. Práve viaceré obce na Záhorí mali totiž s financovaním postrekov proti premnoženým komárom problém, napokon ich financovala vláda. Nosálová ubezpečila, že komáre nespôsobujú epidémie infekčných ochorení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu