Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Postreky sa skončili, komáre vymiznú o 2-3 týždne?

Chemický postrek proti komárom
Chemický postrek proti komárom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Chemický postrek proti komárom, ktoré sa vo viacerých bratislavských mestských častiach premnožili po povodniach, sa po troch dňoch skončil. Dnes o tom informovala hovorkyňa primátora hlavného mesta Beatrice Szabóová.

Útoky komárov by sa tak mali podľa skorších ohlasov starostov postupne zmierňovať; vymiznúť by mali do dvoch až troch týždňov po postreku.

Prvou lokalitou, kde sa s chemickým postrekom v pondelok začalo, bol Park SNP v Líščom údolí; nasledovali postreky v mestských častiach Dúbravka, Devínska Nová Ves, Staré Mesto, Ružinov a Nové Mesto. Boj s komármi pokračoval až do stredy, keď súkromná spoločnosť dokončila postrek v mestských častiach Lamač, Karlova Ves, Vajnory, Rača, Rusovce, Jarovce, Devín a Čunovo. "Mestské časti Petržalka a Vrakuňa si postrek objednali vo vlastnej réžii," doplnila Szabóová.

Niektoré mestské časti Bratislavy zatiaľ zostali bez plošného postreku proti komárom. "O postrek neprejavili záujem Záhorská Bystrica a Podunajské Biskupice," tvrdila Szabóová. Chemický postrek sa nepoužil ani v oblastiach s vyšším stupňom ochrany, keďže krajský úrad životného prostredia odporučil ošetriť len okrajové časti takto chránených lokalít. Celkové náklady na boj s komármi by podľa Szabóovej mali byť známe najskôr v pondelok. V minulosti mali obce s financovaním postrekov problémy vzhľadom na to, že sa jedná o nemalé čiastky.

Szabóová ubezpečila, že chemické postreky ľuďom neškodia. "Ich súčasťou je aj látka cypermetrín, ktorá v používanej koncentrácii nie je pre človeka a teplomilné živočíchy nebezpečná," uviedla. Cypermetrín obsahujú napríklad šampóny pre psy či bežné repelentné prípravky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu