Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Srí Lanku by mala odísť ďalšia skupina slovenských záchranárov

Ján Culka na dnešnej tlačovej besede potvrdil, že chystajú ďalšiu misiu, ktorá by mala pokračovať v dezinfekcii nemocníc a škôl.
Ján Culka na dnešnej tlačovej besede potvrdil, že chystajú ďalšiu misiu, ktorá by mala pokračovať v dezinfekcii nemocníc a škôl.

BRATISLAVA - Na Srí Lanku, ktorá sa stále spamätáva po decembrovom zemetrasení a prílivovej vlne tsunami, by mala odísť aj ďalšia skupina záchranárov z Komplexnej centrálnej záchrannej služby Gabčíkova.

Predseda predstavenstva tejto spoločnosti Ján Culka na dnešnej tlačovej besede potvrdil, že chystajú ďalšiu misiu, ktorá by mala pokračovať v dezinfekcii nemocníc a škôl. Okrem finančnej otázky, ktorú musia doriešiť, čakajú aj na písomné pozvanie srílanskej strany. Culka verí, že definitívne rozhodnutie padne do dvoch týždňov, aby mohli vycestovať čo najskôr.

Verbálny záujem Srí Lanky o pomoc našich záchranárov na tlačovej besede už tlmočila honorárna konzulka tejto krajiny na Slovensku Ľuboomíra Károlyiová. Tá v mene Srí Lanky vyjadrila záchranárom vďaku za ich "vysoko, vysoko profesionálnu prácu".

Pripomenula, že obnova krajín postihnutých prírodnou katastrofou nebude krátkodobý proces. Zároveň prostredníctvom médií požiadala prípadných donorov, ktorí chcú pomôcť v nejakom konkrétnom projekte, aby sa obrátili buď na veľvyslanectvo alebo konzulát. Na tých je možné odporučiť konkrétne projekty, na ktoré sa dá prispieť.

Slovenskí záchranári na Srí Lanke pracovali 8 dní a do vlasti sa vrátili v sobotu večer. Skupinu tvorilo deväť slovenských, päť maďarských záchranárov a jeden lekár. Za ten čas dezinfikovali 12 objektov, prevažne nemocníc, škôl a detských domovov. Na dezinfekciu použili 600 litrov koncentrátu BANOX.

Dlhšia doba práce s týmto koncentrátom by mohla byť zdraviu škodlivá. Ich zdravotný stav po návrate je napriek únave dobrý. Záchranári sa zhodli, že misia bola dobre pripravená a nestretli sa na nej s neriešiteľným problémom. Ťažšie sa vyrovnávali iba s vysokými teplotami. Zástupca maďarských záchranárov Mihál Manga označil misiu "za 100-percentne úspešnú".

Ocenil pritom, že dve susedné krajiny sa dokázali dohodnúť a spolupracovať v prospech tretej krajiny. Podľa slovenského záchranára Michala Vinczeho pohľad na prírodnou katastrofou zničenú krajinu bol smutný. Ľudia však boli podľa neho strašne milí a ďakovali za pomoc. Záchranári priniesli na Slovensko aj ďakovné listy. Generálnym sponzorom cesty bol Slovnaft, časť prostriedkov poskytli individuálni darcovia a časť aj samotní záchranári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu