Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Radičová: Zvýšenie daní by znížilo príjmy do rozpočtu

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová
Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvyšovanie daní na Slovensku by podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Ivety Radičovej v konečnom dôsledku znamenalo zníženie príjmov do štátneho rozpočtu.

Ako ďalej uviedla na tlačovej besede, rast daní by spôsobil zvýšenie nezamestnanosti, rozmáhanie sa čiernej práce a práce na čiastočné úväzky. "Verím, že vláda toto rozhodnutie prehodnotí," povedala. Za nástroj na udržanie pracovných miest Radičová považuje znižovanie daní a odvodov.

"Potrebujeme predovšetkým urýchlene novelizovať Zákonník práce, spružniť ho," povedala. Podľa Radičovej by sa malo napríklad zaviesť tzv. konto pracovného času, čo by umožnilo nerovnomerné využívanie pracovného času a mal by sa tiež vytvoriť priestor pre zamestnávanie absolventov stredných a vysokých škôl. Navrhuje tiež novelizovať zákon o službách zamestnanosti. Poukázala totiž na to, že po schválení nových príspevkov v rámci aktívnej politiky trhu práce sa na trh práce zaradilo o 33-tis. osôb menej, pričom to stálo o vyše 1,1 mld. Sk (36,51 mil. eur) viac. "Mnohé príspevky, ktoré boli zavedené v tomto zákone, sa vôbec nevyužívajú," upozornila. Ako príklad uviedla zaraďovanie znevýhodneného občana do práce, zapracovanie občana či príspevok na sťahovanie za prácou. "Namiesto presného zamerania finančných zdrojov na konkrétne nástroje, ktoré fungujú, vznikli administratívne náročné nástroje, ktoré nie sú vôbec využívané," povedala.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda poukázal na to, že v súčasnosti je miera nezamestnanosti na Slovensku vyššia, ako bola po nastúpení Roberta Fica do kresla premiéra. Kým v júni 2006 bola podľa neho miera nezamestnanosti na Slovensku na úrovni 10,4 %, v máji tohto roka to bolo už 11,4 %. "Ešte aj po odovzdaní vlády miera nezamestnanosti na Slovensku klesala, pretože sa ešte stále zotrvačnosťou darilo ekonomike," povedal. "Ešte v druhom štvrťroku 2008 miera nezamestnanosti bola 7,4 % a do súčasnosti narástla o celé štyri percentá," zdôraznil.

Minister financií Ján Počiatek v stredu naznačil, že v strednodobom horizonte je možné uvažovať o zvýšení daňového zaťaženia na Slovensku. "Daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie najnižšie," skonštatoval po rokovaní vlády. Súčasný slovenský daňový systém je podľa neho postavený na rastovom modeli, teda na tom, že každoročne rastú rozpočtové príjmy. "Tento daňový systém, ktorý máme, je postavený na dobré časy, do dobrého počasia, do zlého určite nie je," povedal. Nevylúčil pritom možnosť, že ministerstvo financií navrhne na budúci rok zvýšenie daní. "Nevylučoval by som nič," zdôraznil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu