Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dane a odvody možno stúpnu, tvrdí Počiatek

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BÁNOV - Dane a odvody by na Slovensku mohli v budúcnosti stúpnuť. Po dnešnom rokovaní vlády to pripustil minister financií Ján Počiatek, nespresnil však, o koľko by mohli ľudia či firmy platiť štátu viac.

Dôvodom úvah o zvýšení daní a odvodov je podľa ministra hospodárska kríza, ktorá výrazne znížila príjmy štátu. Počiatek tiež tvrdil, že súčasný systém je nastavený na časy hospodárskeho rozmachu. Jeho úrad predpokladá, že slovenská ekonomika v tomto roku klesne o 6,2 percenta.

"Ja by som nevylučoval nič. To je všetko o prepočtoch, uvidíme, čo by to prinieslo kde a kedy, aký bo to malo kde efekt. Uvidíme hlavne, ako bude odznievať hospodárska svetová kríza," reagoval Počiatek na otázku o zvyšovaní daní a odvodov v budúcom roku.

Z prognózy, ktorú ministerstvo financií nedávno zverejnilo, vyplýva, že štát vyberie na daniach tento rok pre krízu o 1,6 miliardy eur (48,2 miliardy korún) menej, než pôvodne očakával. Klesnúť by mal tiež výber odvodov. Výpadok daňových a odvodových príjmov sa následne odrazí v raste deficitu verejných financií, ktorý by mohol podľa analytikov stúpnuť až k šiestim percentám výkonu ekonomiky. Schodok by pritom mal podľa pravidiel EÚ predstavovať nanajvýš tri percentá hrubého domáceho produktu.

Výrazné zmeny v daňovom systéme presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá okrem iného zaviedla rovnú daň z príjmu vo výške 19 percent, v rovnakej výške stanovila aj daň z pridanej hodnoty. Krajine sa následne podarilo prilákať niekoľko veľkých zahraničných investorov. Súčasný kabinet pod vedením Roberta Fica už skôr daňové zákony upravil, znížil napríklad DPH na niektoré tovary. Dane z príjmu pre podniky však nezvyšoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu