Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zvyšovanie daní sa neplánuje, tvrdí Počiatek

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská vláda v súčasnosti napriek významným dopadom hospodárskej krízy na rozpočet dane zvyšovať neplánuje.

Povedal to v rozhovore pre britský denník Financial Times minister financií Ján Počiatek s tým, že stúpnuť by mohli možno iba dane z hazardných hier či alkoholu. Potvrdil tiež debatu o možnom zvýšení maximálnej hranice vymeriavacieho základu pre výpočet sociálnych odvodov, ktorým by sa zvýšil podiel odvodov od bohatších Slovákov. Počiatek však zároveň dodáva, že to neznamená, že slovenský daňový systém je nastavený správne. Krajina má totiž v rámci Európy jeden z najnižších podielov výberu daní na celkovom hrubom domácom produkte (HDP). "Táto skutočnosť sa bude musieť v budúcnosti vziať do úvahy," povedal minister.

Výrazný pokles príjmov sa pritom podľa Financial Times stáva čoraz väčšou starosťou pre ľavicovú vládu premiéra Roberta Fica. Denník dodáva, že v prvom polroku rozpočtové príjmy medziročne klesli o 11 %, kým výdavky stúpli o 7 %. Deficit celého okruhu verejných financií sa v rozpočte očakával na úrovni 2,1 % HDP, ministerstvo financií však už hovorí o približne 6 % HDP. Vláda pritom podľa Financial Times urobila na strane výdavkov len symbolické opatrenia ako skresanie nákupov áut a kopírok. "Výdavky sme výraznejšie neznížili," pripustil minister Počiatek s tým, že Slovensko je v podobnej pozícii ako mnoho ďalších európskych krajín, ktoré porušia pravidlá o 3-percentnom schodku verejných financií.

Rozpočtové problémy Slovenska majú pritom korene v neočakávane strmom prepade hospodárstva. Ministerstvo financií očakáva v tomto roku medziročný pokles ekonomiky o 6,2 % a v roku 2010 minimálny rast na úrovni 0,5 %. Problémom je predovšetkým prepad dopytu v Nemecku, na najväčšom európskom trhu elektroniky a automobilov, ktoré tvoria gro slovenského exportu. "My sme takmer úplne závislí na zahraničnom dopyte. Ak má Nemecko problémy, potom aj my máme problémy," konštatoval Počiatek. Slovensko je totiž jednou z najotvorenejších ekonomík Európskej únie, keď celkový export krajiny zodpovedá zhruba 85 % vytvoreného HDP.

Podobným rozpočtovým problémom ako Slovensko však čelia aj ostatné krajiny regiónu, dodáva britský denník. Vo Varšave napríklad poľská stredo-pravá vláda v utorok prezentovala prerobený rozpočet na tento rok, ktorý počíta s deficitom 27 mld. PLN, čo je o 9 mld. PLN viac, ako predpokladal pôvodný rozpočet. Podľa poľského ministra financií Jaceka Rostowskeho sa chce aj vláda v Poľsku zvyšovaniu daní vyhnúť. "Zvyšovanie daní je posledné riešenie. Ak to urobíme, bude to preto, že nebude existovať žiadne alternatívne riešenie na zaručenie bezpečnosti verejných financií," cituje Financial Times poľského ministra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu