Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zatepľovanie dostalo zelenú od stredy

BRATISLAVA - Štátna podpora pri zatepľovaní domov a bytov bude od stredy realitou. Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania ako aj novely ďalších zákonov, na základe ktorých budú môcť záujemcovia o štátnu podporu podávať od začiatku júla žiadosti o bezúročný úver.

Vláda vyčlenila na podporu zatepľovacieho programu celkovo 71 mil. eur. Tieto prostriedky budú môcť záujemcovia využiť na prefinancovanie zateplenia bytov či domov vo forme bezúročného úveru so splatnosťou maximálne 15 rokov. Úver pritom budú môcť občania a obce využiť na prefinancovanie až 100 % oprávnených nákladov zateplenia. Formuláre žiadostí o úver sú už dostupné na internetovej stránke ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, na stránke samotného fondu ako aj na mestských úradoch, ktoré budú žiadosti prijímať.

Podľa ministra výstavby Igora Štefanova by sa prostredníctvom programu mohlo zatepliť približne 18 až 25 tisíc bytov. O úver na zatepľovanie budú pritom môcť požiadať opätovne aj tí, ktorých žiadosti o obnovu bytových domov už ŠFRB eviduje. Žiadosti o obnovu bytových domov majú totiž širšie zameranie ako program zatepľovania. Minister výstavby to prednedávnom zdôvodnil aj tým, že ide o nový produkt, v ktorom sú účelovo viazané finančné prostriedky z predaja emisií.

Podľa predpokladov rezortu by všetky prostriedky určené na zatepľovanie nemuseli byť vyčerpané ešte v tomto roku, aj vzhľadom na kratší stavebný rok oproti kalendárnemu. Po uzatvorení úverovej zmluvy však musia byť jednotlivé projekty zatepľovania ukončené do dvoch rokov. "Žiadosť sa podáva výhradne na mestských úradoch. Pracovníci týchto úradov majú desať dní na to, aby projekt vyhodnotili. Ak je projekt v poriadku, zasielajú ho na Štátny fond rozvoja bývania," spresnil minister výstavby postup pri podávaní žiadostí. V prípade, že projekt nespĺňa podmienky, má byť vrátený do piatich dní žiadateľovi na prepracovanie. ŠFRB má o jednotlivých žiadostiach rozhodovať podľa poradia doručenia do 60 dní. Ministerstvo výstavby však chce, aby vyhodnocovanie žiadostí prebiehalo ešte rýchlejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu