Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda podporila zákon na spustenie zatepľovania

BRATISLAVA - Vláda dnes podporila návrh novely zákona, ktorá je potrebná na uvoľnenie 71 miliónov eur (2,14 miliardy korún) na pôžičky na zatepľovanie bytových a rodinných domov.

Materiál by mal parlament posudzovať na najbližšej schôdzi v skrátenom konaní. Ak predlohu schváli, peniaze zo Štátneho fondu rozvoja bývania sa budú môcť čerpať od júla. Z prostriedkov, ktoré získal štát zo sporného obchodu s emisiami, chce vláda podporiť zateplenie minimálne 18.000 bytov.

Bezúročný úver so splatnosťou 15 rokov bude môcť získať fyzická aj právnická osoba na zateplenie budovy, ktorá bola skolaudovaná pred rokom 1989. Podmienkou získania úveru je zlepšenie tepelnoizolačných vlastností budovy natoľko, aby sa po zateplení ušetrila minimálne pätina spotreby tepla na vykurovanie. Vláda prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania požičia žiadateľom na všetky oprávnené náklady do výšky 50 eur (1506 korún) na meter štvorcový zateplenej plochy pri rodinných domoch a 80 eur (2410 korún) na meter štvorcový pri bytových domoch.

Kabinet Roberta Fica získal peniaze na zatepľovanie z kontroverzného predaja emisných kvót oxidu uhličitého, ktorý kritizovali médiá aj opozícia. Tá tvrdila, že štát mohol z predaja získať viac peňazí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu