Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vláda schválila zatepľovanie za 71 miliónov eur

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila program podpory zatepľovania bytových a rodinných domov za 71 miliónov eur (2,14 miliardy korún). Bezúročné pôžičky bude prideľovať Štátny fond rozvoja bývania, žiadosti majú preberať a overovať mestské úrady v okresných mestách, vyplýva zo schváleného materiálu. Program chce kabinet Roberta Fica financovať z kontroverzného predaja emisných kvót.

O dlhodobý úver so splatnosťou 15 rokov môžu požiadať občania aj právnické osoby, zatepľovaná budova však nesmie byť skolaudovaná po roku 1989. Štát poskytne pôžičku na všetky oprávnené náklady do výšky 50 eur (1506 korún) na meter štvorcový zateplenej plochy pri rodinných domoch a 80 eur (2410 korún) na meter štvorcový pri bytových domoch. Z programu je možné financovať napríklad aj tepelné izolácie striech a výmenu okien či dverí.

Vláda použije na financovanie peniaze za predaj emisných kvót oxidu uhličitého, pre ktorý musel z funkcie odísť minister životného prostredia Ján Chrbet. Objavili sa podozrenia, že predaj bol pre Slovensko nevýhodný. Kritizovanú zmluvu so spoločnosťou Interblue Group zatiaľ ministerstvo nezverejnilo. Podľa Fica však jej nevýhodnosť opozícia nedokázala, a preto ju vláda nezruší.

Štátny fond rozvoja bývania prideľoval výhodné úvery na obnovu bytových domov aj doteraz, dopyt však výrazne prevyšoval jeho možnosti. V roku 2008 chýbalo na schválené projekty 30,2 miliónov eur (909,8 milióna korún), na tento rok má fond zatiaľ k dispozícii 26,56 milióna eur (800 miliónov Sk) a záujem je o 42,99 milióna eur (asi 1,3 miliardy korún) vyšší.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu