Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Učitelia budú chránené osoby, nie verejní činitelia

BRATISLAVA - Za útoky na učiteľov budú páchateľom hroziť vyššie tresty ako doteraz. Poslanci dnes priznali pedagógom štatút chránenej osoby. Odmietli tak návrh ministra školstva Jána Mikolaja (SNS), ktorý pre pedagogických zamestnancov pôvodne žiadal až postavenie verejného činiteľa.

Zákon tiež predpokladá zvýšenie platov učiteľov a nový systém ich odmeňovania. Ak normu podpíše prezident, väčšina ustanovení začne platiť od novembra. Úpravu postavenia učiteľov základných, stredných a vysokých škôl oproti vládnej predlohe navrhla poslankyňa Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS). Odôvodnila to tým, že pedagógom nebola zverená verejná moc. "Postavenie chránenej osoby však zabezpečí, že v prípade napadnutia učiteľa bude uložená zvýšená trestná sadzba," dodala. Priznanie statusu chránenej osoby označila opozičná poslankyňa Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) za duplicitné. Upozornila, že trestný zákon už dnes chráni učiteľov a vychovávateľov.

Status verejného činiteľa pre učiteľov žiadalo ministerstvo školstva, kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s tým súhlasil. Odborníci to však kritizovali, keďže štatút verejného činiteľa sprísňoval tresty aj pre pedagógov v prípade ich pochybenia. Údajne by tiež hrozilo, že by túto možnosť zneužívali rodičia školákov. Zákon počíta aj s nárastom učiteľských platov. Zvýšenie miezd o zhruba desať percent sa však od novembra dotkne iba tých učiteľov, ktorí majú druhú kvalifikačnú, po novom atestačnú skúšku. Podľa školských odborárov pôjde zhruba o 5000 z celkového počtu viac ako 80.000 pedagógov. Pridané o štyri percentá dostanú aj tí pedagógovia, ktorí budú do učiteľskej profesie uvádzať svojich začínajúcich kolegov. Zachovaný zostane tiež príplatok za triednictvo na úrovni päť percent.

Zástupcovia samospráv, a to Združenie miest a obcí Slovenska, opakovane namietali, že na zvýšenie platov nemajú peniaze. Naposledy sa platy učiteľov zvýšili od januára tohto roka o sedem percent. Priemerný plat pedagogických aj nepedagogických zamestnancov v školstve bol v prvom štvrťroku tohto roka 599 eur (18.045,47 Sk), priemerný plat učiteľov sa podľa šéfa školských odborárov Jána Gašperana pohyboval na úrovni priemernej mzdy v národnom hospodárstve v prvom štvrťroku 2009, ktorá bola 710 eur (21.389,46 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu