Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

INEKO: Vláda má rezervy v zvyšovaní učiteľských platov

BRATISLAVA - Vládna koalícia nezvyšuje učiteľské platy tak, ako sľubovala. Vyplýva to z analýzy plnenia vládnych sľubov, ktorú urobil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

"Platy učiteľov mierne presahujú priemer v hospodárstve, ale na dosiahnutie cieľa 1,2-násobku by potrebovali zhruba dvojnásobné tempo rastu," informoval riaditeľ INEKO Eugen Jurzyca. Podľa neho, kým v roku 2006, keď k moci nastupoval kabinet Roberta Fica, bol priemerný plat učiteľa 18 455 korún, v roku 2008 dosahoval 21 974 korún. V roku 2006 tak predstavovala priemerná mzda učiteľa 98 percent priemerného platu v národnom hospodárstve, v minulom roku to bolo 101 percent.

Podľa INEKO, koaličným stranám sa darí plniť sľuby v oblasti školstva, kultúry a športu ani nie na polovicu (46 %). Za najväčšie úskalie považuje nenapĺňanie sľubu, že dostanú viac peňazí zo štátneho rozpočtu. "Podiel výdavkov do školstva či kultúry na HDP je naďalej nižší než v posledný rok predchádzajúcej vlády, hoci strany vládnej koalície sľubovali opak," dodal Jurzyca. Výdavky ministerstva školstva v roku 2006 dosiahli 3,01 % HDP, tento rok majú byť na úrovni 2,9 % HDP. Kultúra si má tiež pohoršiť. Kým v roku 2006 výdavky predstavovali 0,69 % HDP, tento rok budú 0,66 % HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu