Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skončia učitelia na súde pre zlé známky?

BRATISLAVA - Učitelia, ktorí majú byť od septembra verejnými činiteľmi, môžu skončiť na súdoch pre zlé známky, ktoré dajú žiakom. Na riziká zavedenia nového statusu učiteľov upozorňuje predseda Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika Ondrej Dostál. V súčasnosti nespokojní rodičia väčšinou riešia zlé známky detí na škole.

Rodičia sa sťažujú u riaditeľa, že učiteľ neobjektívne ohodnotil dieťa. Po novom by na neho mohol podať trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Rodič by mohol argumentovať, že učiteľ porušil zákon - nedodržal povinnosť objektívneho hodnotenia. "Viem si predstaviť, že právne kvalifikovaní rodičia budú mať záujem zneužívať tú situáciu a ak budú mať zlé vzťahy s učiteľmi, využijú túto možnosť a budú trebárs zastrašovať učiteľov. Už samotný fakt, že na vás niekto podá trestné oznámenie, teraz musíte niečo vysvetľovať nie riaditeľovi školy, Rade školy, ale polícii alebo prokuratúre, je dostatočne zastrašujúce," povedal na dnešnej tlačovej besede Dostál.

Postavenie učiteľov ako verejných činiteľov navrhuje minister školstva Ján Mikolaj v zákone o pedagogických zamestnancoch, o ktorom má na aprílovej schôdzi rokovať parlament. Mikolaj tvrdí, že učiteľov tak ochráni pred agresiou žiakov. Žiakom či rodičom budú hroziť vyššie tresty, ak na nich zaútočia. Podľa Dostála nová úprava nebude mať dosah na väčšinu potenciálnych páchateľov. Žiakov do 13 rokov sa nebude týkať, lebo nie sú trestne zodpovední. Mladiství pred dovŕšením 18 rokov sa jej tiež vyhnú, lebo ich útoky by sa považovali za prečiny, nie trestné činy. Nová úprava by sa reálne vzťahovala len na študentov, ktorí sú dospelí.

Dostál sa však domnieva, že bez nejakého efektu, pretože bude problém s vymáhateľnosťou zákona. Pripomína, že už dnes sú možnosti, ako postihovať agresorov na školách, ale nevyužívajú sa dostatočne, napríklad ich možno stíhať za ublíženie na zdraví, vydieranie, nebezpečné vyhrážanie či výtržníctvo. Problémy môže narobiť aj vyvolávanie študentov. Podľa Dostála za priestupok voči verejnému poriadku bude možné považovať neuposlúchnutie učiteľovej výzvy.

"Žiaci, ktorí neuposlúchnu výzvu učiteľa, trebárs nejdú k tabuli, mohli by byť pokutovaní," vyhlásil Dostál. Status verejného činiteľa priťaží samotným učiteľom, tvrdí Dostál. Podľa neho učiteľov bude možné trestne stíhať za zneužitie právomocí a marenie úlohy verejného činiteľa. Prísnejšie tresty ich budú čakať aj za prijímanie úplatkov. Za korupciu budú väčšmi postihovaní než lekári, dodáva. Podľa Dostála ministerstvo by malo zvážiť zavedenie nového postavenia učiteľov.

Odborníčka inštitútu na školstvo Zuzana Humajová uviedla, že rezort chce riešiť problémy nesprávnym opatrením. "Spravíme z nich verejných činiteľov, čo je absolútny nezmysel namiesto toho, aby sa hľadali nástroje na úrovni školy," poznamenala Humajová. Humajová vyčíta návrhu zákona, že školám znemožňuje zamestnávať externistov, ktorí by mohli zatraktívniť vyučovanie. Na školy sa tak nedostanú osobnosti kultúry či vedy, ktoré nemajú pedagogické minimum.

Prekáža jej, že Mikolajov návrh zvýhodňuje štátne inštitúcie, ktoré sa zaoberajú ďalším vzdelávaním vyštudovaných učiteľov. Podľa nej sa Mikolaj poponáhľal s predložením návrhu do parlamentu. Kritizuje, že k návrhu ešte nemá vypracované profesijné štandardy, podľa ktorých sa majú učitelia zaraďovať do jednotlivých kariérových stupňov. Nový zákon zavádza nové odmeňovanie učiteľov, k platu majú dostávať príplatky podľa toho, aký kariérový stupeň dosiahnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu