Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Učitelia asi budú verejnými činiteľmi

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia základných, stredných a vysokých škôl od septembra zrejme budú verejnými činiteľmi. Vyššie tresty tak budú hroziť nielen deťom či rodičom, ktorí na nich zaútočia, ale aj učiteľom, ak prijmú úplatok alebo inak zneužijú funkciu.Poslanci posunuli do druhého čítania zákon o pedagogických zamestnancoch.

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika koncom marca upozornil, že nový štatút môže učiteľom skôr uškodiť, ako pomôcť. Predseda inštitútu Ondrej Dostál si myslí, že učitelia môžu skončiť na súdoch pre zlé známky, ktoré dajú žiakom. V súčasnosti nespokojní rodičia väčšinou riešia zlé známky detí v škole. Rodičia sa sťažujú u riaditeľa, že učiteľ neobjektívne ohodnotil dieťa. Po novom by na neho mohol podať trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Rodič by mohol argumentovať, že učiteľ porušil zákon - nedodržal povinnosť objektívneho hodnotenia. Ministerstvo odmieta, že by sa takéto prípady mohli stať.

Navrhnutý zákon mení aj odmeňovanie učiteľov. Bude závislé od vzdelania, publikačnej činnosti, získavania kreditov absolvovaním kurzov a odborných atestácií. Presné podmienky získavania kreditov a ich finančný dopad na plat učiteľa bude ministerstvo školstva upravovať každoročne vyhláškou, a to aj podľa možností štátneho rozpočtu. Minister školstva Ján Mikolaj považuje nový systém za motivačný, podľa neho zavedie vzťah medzi kvalitou učiteľa a výškou jeho platu. Šéf rezortu navrhuje zaradenie učiteľov do štyroch kariérových stupňov - začínajúci učiteľ, samostatný učiteľ, učiteľ s prvou atestačnou skúškou a učiteľ s druhou atestačnou skúškou. Vzdelávanie bude dobrovoľné, kredity si bude každý vypočítavať sám, nárok na príplatok za ne bude mať zo zákona. Doterajšie kurzy či publikačná činnosť sa nezapočítavajú, pretože zákon nemôže platiť spätne. Vplyv na odmeňovanie učiteľov tak budú mať až aktivity po 1. septembri, keď má zákon začať platiť.

Parlament posunul do druhého čítania aj novelu Notárskeho poriadku. Minister spravodlivosti Štefan Harabin tvrdí, že novela umožní vybrať si bezpečný a rýchly prevod nehnuteľností z jedného miesta cez poisteného právnika. Po novom osoba, ktorá neplatne kúpi nehnuteľnosť, bude mať možnosť získať späť svoje peniaze cez inštitút náhrady škody, ak si vybrala notára alebo advokáta na spísanie zmluvy o prevode nehnuteľnosti a pochybil práve notár alebo advokát.

Po novom každé udelenie plnej moci sa má dostať do Notárskeho centrálneho registra. Harabin sľubuje, že nové pravidlá umožnia skontrolovať na internete, či splnomocnenie skutočne bolo spísané notárom a vylúči sa tak pozmenenie listiny zaregistrovanej v takomto registri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu