Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Morava zaliala polia pri Bratislave!

Rieka Morava pri Devinskej Novej Vsi
Rieka Morava pri Devinskej Novej Vsi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozvodnená rieka Morava dnes zaliala polia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Hladina toku začala stúpať po vytrvalých dažďoch. Na Morave, ako aj Dunaji vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Pavel Virág zo Slovenského vodohospodárskeho podniku povedal, že lokálne záplavy v okrajových častiach Bratislavy nie sú ojedinelé.

Vodohospodári predpokladajú, že situácia na slovenskom úseku Dunaja sa môže ešte zhoršiť. Druhý povodňový stupeň by tak mohli vyhlásiť vo štvrtok. To by znamenalo, že hladina prekročí 750 centimetrov. Dnes popoludní bola na úrovni 674 centimetrov.

"Je možné, že voda zaleje aj časť v Devíne pod hradom, ako je parkovisko," poznamenal Virág. Za občasným vylievaním vody z koryta v tých miestach môže zatiaľ nedobudovaná protipovodňová ochrana, dodal.

Virág neočakáva, že by hladina Dunaja mohla v najbližších dňoch dosiahnuť najvyšší, tretí povodňový stupeň. Doplnil, že ďalší vývoj bude závisieť od intenzity zrážok. Dunaj, ktorého hladina sa pre výdatné dažde zvýšila v Rakúsku a Nemecku, by mal na Slovensku kulminovať v sobotu.

Pre výdatné dažde sa mnohé miesta na severe Rakúska ocitli pod vodou a zo svojich brehov sa vyliali viaceré potoky. Hladiny riek stúpajú aj v Česku a Poľsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu