Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hladiny riek stúpajú, zvyšuje sa riziko záplav!

(Zdroj: Jupiterimages)

ŽILINA - Roztápanie snehu a dažďové prehánky prispeli vo viacerých slovenských lokalitách k zdvihnutiu hladín potokov a riek a zvýšeniu rizika záplav. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto dnes vyhlásil druhý stupeň povodňovej aktivity v západoslovenských Kopčanoch na rieke Morava a na východe krajiny v obci Hniezdne na toku Kamienky.

So stúpajúcou hladinou vodných tokov treba počítať napríklad i na Kysuciach, Orave či Hornej Nitre. "Vzhľadom na topenie snehu a výskyt dažďa v povodiach očakávame na tokoch vzostup vodných hladín s dosiahnutím a prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity," uviedol SHMÚ na svojom internetovom portáli o situácii na západnom a severnom Slovensku.

Podľa meteorológov výstraha druhého stupňa varuje napríklad pred škodami, ktoré stúpajúce hladiny vodných tokov môžu spôsobiť. V nasledujúcich dňoch by na Slovensku malo prevládať polooblačné až oblačné počasie, počítať treba aj s dažďovými prehánkami.

Naďalej by sa malo otepľovať, v druhej polovici týždňa by sa teploty v niektorých lokalitách mohli vyšplhať až k 19 stupňom Celzia. Rozvodnené toky v marci už narobili starosti najmä niektorým obyvateľom na západnom Slovensku. Lokálne záplavy poškodili niekoľko domov, pod vodou boli aj záhrady a polia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu